Marek Hudema: Místo jedné hned dvě nové pravicové frakce

12. červenec 2024

V Evropském parlamentu došlo k „zemětřesení“ na pravici. V průběhu několika dnů byly ustaveny dvě nové krajně pravicové frakce: Patrioti pro Evropu, kde je i české hnutí ANO a Evropa suverénních národů, kam vstoupil jediný europoslanec české SPD. Naopak úplně zmizela původní krajně pravicová frakce Identita a demokracie. Co to znamená a jaký budou mít vliv?

Záleží na tom, jak se zachovají v Evropském parlamentu strany, které tam mají většinu. Tedy zejména pravicoví lidovci, socialisté a liberálové, případně Zelení. Nejspíše se pokusí krajní pravici izolovat a nedovolit ji získat žádné významnější funkce. Zdůvodní to tím, že nezapadá do demokratického systému.

Čtěte také

Neplatí to ovšem o všech stranách v krajně pravicových frakcích. Tím méně o všech poslancích. Spíš jde o to, že se předpokládá, že cílem nových frakcí není měnit evropskou politiku, ale sabotovat jakékoli změny. Což je zřejmě z velké části pravda.

Proto je ostatní nechtějí pustit k významným funkcím. A jak Patrioti, tak Evropa suverénních národů to vlastně akceptují. Už tím, že se ustanovily až v době, kdy byla jednání o rozdělení postů v eroparlamentu v plném proudu.

A cíl? Asi jen kritika a peníze

Cílem obou frakcí zřejmě bude hlavně to, aby zúčastněné národní strany mohly doma ukazovat, jak tvrdě v Bruselu a ve Štrasburku kritizují Evropskou unii. Patrioti pro Evropu mají svůj program založený na kritice několika unijních politik – včetně těch, které členské strany samy zaváděly.

Čtěte také

Jinak se jejich členové neshodnou skoro na ničem: ať jde o přístup k jaderné energetice, společnému trhu či podpoře zemědělství.

Ještě větší rozpory jsou uvnitř Evropy suverénních národů. Tam jde o projekt německé Alternativy pro Německo, která pro to získala podporu různých antievropských nacionalistů.

Strany zaměřené na prosazování národního zájmu na úkor ostatních ale těžko navážou dlouhodobou mezinárodní spolupráci. Frakce ještě nezačala fungovat a už se fakticky rozpadá, když se od ní distancovala polovina poslanců polské strany Konfederace, která jinak do frakce vstoupila.

Podle některých komentátorů jde tak Evropě suverénních národů hlavně o peníze, na které má frakce jako nárok. Budiž jí to přáno.

Marek Hudema

Problém je v tom, že strany z Evropy suverénních národů i z Patriotů budou v europarlamentu hlasitě křičet, navrhovat populisticky jednoduchá, ale neproveditelná řešení, a nakonec se vzájemně radikalizovat.

A to není zejména pro země, kde jsou tyto partaje na národní úrovni silné, vůbec dobrá zpráva. 

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio