Karel Barták: Patrioti jsou marketingová operace, Babiš se prostě připojí k evropské krajní pravici

4. červenec 2024

Když Andrej Babiš po boku maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa rakouských Svobodných Herberta Kickla vyhlašovali o víkendu vznik Patriotů pro Evropu, nové a ambiciózní politické formace v EU, vypadalo to na průlomovou operaci. Po pár dnech se ukazuje, že nepůjde o nic jiného než o nový nátěr staré klasické krajně pravicové formace Identita a demokracie. 

Neděje se žádná politická revoluce, jen se Orbán konečně začleňuje tam, kam patří – a v závěsu ho – dost nepochopitelně – následuje šéf ANO.

Čtěte také

Posuďte sami: Kicklovi Svobodní, temná fašizující strana v sousedním Rakousku, jsou už dávno členy ID. K Patriotům se přihlásil také Matteo Salvini, šéf ultrapravé italské Ligy, rovněž člena ID.

Podobně portugalská strana Chega. Francouzska Marine Le Penová či Strana pro svobodu z Nizozemska, což jsou opory ID. Ti se veřejně nevyslovili, ale ví se, že také Patrioty podporují. Jen čekají, až bude ve Francii po volbách a v Nizozemsku vznikne nová vláda, poprvé s účastí krajní pravice.

Jen to jen nový nátěr starého?

Co to znamená? V podstatě to, že místo Identity a demokracie bychom měli mít nový, chytlavější název Patrioté pro Evropu. Orbán a Babiš přivedou svých dohromady 17 europoslanců do stávající ultrapravicové rodiny v Evropském parlamentu, která se tak rozroste na zhruba 75 mandátů a bude usilovat o postavení čtvrté největší síly v EP. To je vše.

Čtěte také

Nekoná se žádná revoluce a žádný otřes. Patrioti budou v kontextu europarlamentu stejně bezmocní jako ID. Orbán potřeboval někde zaparkovat své bezprizorní lidi a Babiš se vydal slepě za ním. Vyvedl svých sedm poslanců z liberální frakce a připravil je tak na pět let o možnost výrazněji ovlivňovat schvalování evropské legislativy.

Oč mazaněji si počíná slovenský Robert Fico, který sice doma říká i dělá totéž co Orbán, ale zároveň prosí evropské sociální demokraty, aby přijali zpátky poslance za jeho Smer, kterým bylo kvůli jeho alianci s národovci ze SNS pozastaveno členství.

Fico dobře ví, že v rámci socialistické frakce dosáhne daleko víc než na krajní pravici. K té by se zřejmě přidal až tehdy, kdyby u socialistů nepochodil.

Čtěte také

Pozornost bude tak  upřena na operaci PiS. Orbán se netají tím, že by pro Patrioty rád získal početnou skupinu poslanců za polskou opoziční stranu Právo a spravedlnost, kteří zatím sedí v konzervativní frakci ECR spolu s českou ODS.

Poláci si nerozumí s Bratry Itálie, kterých je v ECR nejvíc. Bude to ale stačit na to, aby se spřáhli s Fideszem a dalšími partajemi, které dlouhodobě fandí Rusku a podkopávají evropskou podporu Ukrajině? Bylo by to v polském zájmu, který tak vehementně hájí?

V jednotě už není síla?

Vlastenčení a národovectví se a priori neslučují s koncepcí evropské integrace. Politici směřující mezi Patrioty nevěří, že „v jednotě je síla“.

Programy mnoha těchto stran požadují rozdrobení a oslabení společných nástrojů budovaných desítky let, zejména jednotného trhu, přesun pravomocí zpět do hlavních měst.

Karel Barták, bývalý dlouholetý zpravodaj ČTK v Bruselu

To neodpovídá zájmům malé, na export odkázané země ve středu Evropy, jako je Česko – přestože  právě obranu národních zájmů vydává Andrej Babiš za motor svého snažení.

A ještě něco: Takto to vypadá, že politika je už jenom o kalkulech, taktikách a marketingu. Měla by ale být – a doufejme, že stále ještě trochu je –, také o programových vizích, o etice, morálce, a o hodnotovém zakotvení. Bylo by dobré se na to při kejklích na evropském jevišti sem tam rozpomenout.   

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.