Marek Hudema: Kdo budou ekonomičtí vítězové a poražení po konci epidemie nového koronaviru?

28. březen 2021

Zatím se zdá, že vítězem je Čína, odkud se virus rozšířil do světa, a poraženým že je celý Západ. Jenže podle některých odhadů, třeba analytiků banky Morgan Stanley, je to trochu jinak. Spojené státy mohou letos překonat rychlostí růstu Čínu a skutečným poraženým může být Evropa.

Ekonomický propad v Americe totiž nebyl tak hluboký, jak se předpokládalo, a navíc americké hospodářství včetně pracovních míst se dokáže díky nižší míře regulace pozoruhodně rychle otřepat z pandemických obtíží.

Čtěte také

Zároveň je tu obrovské nakopnutí americké ekonomiky nedávno schváleným vládním balíčkem ve výši 1,9 bilionu dolarů. A pak, a to je nesmírně důležité, na začátku května má být k dispozici vakcína proti covidu-19 pro každého dospělého Američana, který si ji bude přát. Americký prezident Joe Biden slibuje, že letošní svátek nezávislosti – ten se slaví 4. července – už bude probíhat ve znamení normálnosti. Tento slib pravděpodobně splní. A to kontrastuje se situací v Evropě.

Starý svět

Evropská unie sice vytvořila společný fond na překonání pandemie a další věci ve výši 750 miliard eur, ale než se peníze rozdělí, ještě to potrvá. Nehledě na to, že zatímco americký stimulační balíček má objem odpovídající zhruba trojnásobku propadu tamní ekonomiky, ten unijní pokrývá jen 70 procent evropského propadu. Evropa navíc očkuje hlemýždím tempem. Zatímco Američané si díky vakcinaci užijí bezstarostné léto, evropský cíl naočkovat 70 procent dospělých se zřejmě podaří dosáhnout až v září, a to kdo ví jestli. Americká ekonomika tak poroste díky státním penězům a jistotě, Unie bude mít naopak hluboko do kapsy a budou ji sužovat obavy z další vlny epidemie.

Marek Hudema

Ne, že by Amerika neměla problémy. Stimulace ekonomiky a rychlý růst mohou vést k vyšší inflaci, zaděláno je i na krach vyšponovaných burz. Podle expertů to ale americká ekonomika snadno přežije. Jako by se znovu potvrzovalo pojmenování Nový a Starý svět. Nový svět, Amerika, bude rychle růst díky otevřené ekonomice a zároveň rychlým státním zásahům, zatímco Starý svět, Evropa, bude stagnovat, protože zasahuje pozdě a reguluje příliš. A my bohužel žijeme v tom Starém světě.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související