Marek Hudema: Jak daleko jsme od jaderné války?

4. červen 2024

Jak daleko jsme od jaderné války? Nevíme, odhady se pohybují mezi velkým nebezpečím vypuknutí nukleárního konfliktu a tím, že se nic neděje. Ono se ale bohužel děje a situace je v některých ohledech horší než za studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Čtěte také

Přestala totiž platit slova a hrozby už bere málokdo vážně. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno nepříliš zastřeně pohrozil menším západním zemím, a do těch se počítá i Česko, jaderným úderem. Pokud Západ povolí Ukrajincům používat své zbraně k útokům uvnitř Ruska. Tahle zpráva nezískala moc pozornosti. Ruští představitelé totiž hrozí Západu jadernými zbraněmi fakticky od začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022.

Ruští politici mnohokrát varovali, že rozšíření západní pomoci Kyjevu může vyvolat atomový útok. A Západ na to zpočátku slyšel. Bál se posílat Ukrajině staré sovětské těžké zbraně, pak moderní tanky, pak rakety, pak střely delšího doletu, pak letadla… Ale všechno se nakonec ukázalo jako blafování. Žádná tvrdá odveta ze strany Moskvy nepřišla a málokdo dnes tohle vyhrožování bere vážně.

Když hrozby byly brány vážně

Na druhé straně hrozby Západu, že tvrdě zasáhne proti Rusku sankcemi a pomůže Ukrajině, byly z pohledu Kremlu také liché. Sankce přicházely pomalu a nedostatečně, stejně jako zbraně pro Ukrajinu.

Čtěte také

A konec konců, ruský prezident Vladimir Putin si dobře pamatuje, jak Spojené státy za Baracka Obamy pohrozily syrskému diktátorovi Bašáru Asadovi, že použití chemických zbraní pro něj bude mít „obrovské důsledky“. Použil je a nestalo se nic.

Bohužel, když ani jedna strana nevěří hrozbám té druhé, můžeme se snadno přehoupnout přes bod vedoucí k válce, aniž by to někdo chtěl. K tomu navíc přispívá i to, že Ukrajinci nedávno zaútočili na ruské radary, které mají varovat Rusko před jaderným útokem. Kreml to znervózňuje. Pokud ztratí své „oči“, bude ve větším pokušení použít jaderné zbraně.

Marek Hudema

Je to velký rozdíl od dob studené války, kdy hrozby byly brány většinou vážně a to přispělo k zachování míru. Proto ale tehdy nebyl svět lepší, spíš naopak. Neměli bychom tedy chtít žít v nové studené válce, ale spíš na konci minulého století, kdy se světem šířila demokracie, globalizace a kvetl mezinárodní obchod. Dnes nám ale spíš hrozí studená, či dokonce horká jaderná válka.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio