Maminka Lenka Procházková je klidná, tatínek Ludvík Vaculík mě v dětství bil, přiznává spisovatelka Cecílie Jílková

4. říjen 2021

„O vlastní rodině se píše blbě. Zvlášť, když jsou vaši rodiče slavní spisovatelé,“ říká publicistka a scenáristka Cecílie Jílková, dcera Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové. „V dětství a pubertě se mě občas lidi ptali, jestli chci časem také psát. Přišlo mi to jako nesmírně hloupá otázka. Přece nebudu dělat totéž co celá rodina,“ napsala ve svém nejnovějším románu Otec bůh a matka láska.

Svým rodičům je spisovatelka Jílková podobná tak napůl. „Je to takový mix. Podobu s otcem si nejvíc uvědomuji v nepříjemných situacích, kdy na mne jde vztek. Tak si říkám, sakra, to je ten Vaculík a ten jeho temperament,“ přiznává v pořadu Hovory.

Ludvík Vaculík

„Maminka byla vždy velmi nekonfliktní člověk. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jak vyrovnaná pohodová osobnost ona vlastně byla. A jak bych chtěla zestárnout do její podoby, kdy je ještě pohodovější, než bývala. Maminka nikdy nebyla konfliktní, ale teď je i vnitřně velmi klidná – je takový zen,“ vysvětluje.

S otcem Vaculíkem měla Jílková komplikovaný vztah. „Myslím, že to z knihy dost jasně ční. Hlavně to, že podlehl pocitu, že páchá hřích, i když my všichni víme, že tam byla obrovská láska. Ale on jako stará škola se nedokázal oprostit od toho, že když už jednu ženu měl, tak že všechno ostatní je hřích. A všem to dával najevo, celé rodině,“ říká o svém otci, který měl s její matkou Lenkou Procházkovou dlouholetý vztah.

O tom, že její otec je ženatý s Madlou Vaculíkovou, se dozvěděla asi jako desetiletá. „Byla jsem v šoku, dlouho jsem to zpracovávala. Mnoho let byl mezi námi odstup, protože jsem se ho hrozně bála. V útlém dětství mě bil. Vznikl mezi námi zvláštní odstup. Že toho rodiče máte rádi, ale moc mu nevěříte, a on to podle mě musel cítit. A čím jsem byla starší, tím se ten odstup zvětšoval.“

Celý rozhovor pořadu Hovory si poslechněte v audiozáznamu, ptala se Naděžda Hávová. Dozvíte se, proč je pro ní psaní jistá forma terapie nebo jak si s otcem zpívala, ale také jak se ho v dětství bála.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.