Máme právo se vyjadřovat k ministrům. Výhrady proti Pochemu má i ANO a lidé z ČSSD, říká komunista Grospič

20. červen 2018

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa oznámí jména nových ministrů až po jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zahraničí Miroslavem Pochem z ČSSD. Proti němu ale má výhrady prezident i komunisté.

„Nominace je samozřejmě plně věcí sociální demokracie,“ připouští místopředseda KSČM Stanislav Grospič. „Musí ale hledat takové osoby, které budou zárukou, že bude plněno dohodnuté programové prohlášení,“ dodává poslanec.

Jan Vávra: Poche jako virtuální téma

Europoslanec Miroslav Poche

Spor o Miroslava Pocheho opět názorně předvádí, jakou sílu mají v naší veřejné debatě virtuální témata.

Filip v úterý na schůzce s premiérem zopakoval výhrady komunistů k práci ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za ANO. Neřekl ale, že by kvůli nim KSČM vládu nepodpořila, jako tomu je v případě Pocheho.

„Nadále zůstáváme kritičtí, ale ANO nám dalo záruky, že v těchto rezortech bude plněno programové prohlášení,“ vysvětluje Grospič.

Jakmile budou na stole jména (ministrů nominovaných hnutím ANO), myslím, že máme právo se k nim vyjádřit, stejně jako k osobě pana Pocheho.
Stanislav Grospič

U Pocheho komunistům vadí jeho kauza z roku 2010 ohledně financování ČSSD a výroky z let 2014 a 2015, kdy prý prosazoval přijímání alespoň symbolického množství migrantů nebo utlumování obchodních vztahů s Ruskem.

„Nebudeme součástí vládní koalice, ale pokud vláda chce, abychom jí dali důvěru, musí dát záruky, že bude naplňovat sedm našich programových bodů i celé programové prohlášení. V osobě pana Pocheho ta záruka naplněna není,“ zdůrazňuje Grospič.

Kompetenční spor

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru napsal, že prezident Miroslava Pocheho nikdy nejmenuje ministrem zahraničí.

„Myslím, že je to na určité hraně ústavnosti, ale myslím, že v takovém případě by to měl posoudit a dát stanovisko Ústavní soud,“ domnívá se Grospič.

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Podle ústavního právníka Jana Wintra „převažuje názor, že prezident je povinen jmenovat člena vlády, kterého navrhne premiér, ledaže by v tom bránily nějaké právní překážky. Nic z toho, o čem se mluví, není právní překážka ve smyslu článku 70 ústavy, který mluví o střetu zájmů.“

„Prezident jmenuje vládu a není to podmíněno ničím dalším, takže je to do značné míry jeho rozhodnutí. (...) Prezident může zvažovat a posuzovat, jestli tam není naplněn nějaký důvod, ale pak ústava moc prostoru nedává. Výklad ústavních právníků se ale liší, někteří říkají, že může odmítnout,“ uzavírá Grospič.

autoři: Michael Rozsypal , ert

Související