Thomas Kulidakis: Poche by se z profesního hlediska na šéfa diplomacie hodil

19. červen 2018

Výhodou pracovního pobytu v zahraničí je, že člověk může vidět dění v naší zemi s jistým nadhledem a odstupem. Zároveň také může zjistit, jak se na náš stát dívají v zahraničí.

Politici, novináři, experti na mezinárodní vztahy i občané jiných profesí. Zároveň může díky moderním technologiím být v kontaktu s děním doma, takže si leccos dokáže spojit.

Pokud Hamáček a ČSSD ve sporu o Pocheho ustoupí, bude to začátek jejich konce, soudí Mitrofanov

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD)

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš představil v neděli prezidentovi Miloši Zemanovi všechny členy své druhé vlády. Jména kandidátů svého hnutí ale odmítl zveřejnit, se všemi prý ještě nestihl mluvit. Vše navíc komplikuje post ministra zahraničí, na který ČSSD navrhuje Miroslava Pocheho, KSČM ale v takovém případě odmítá kabinet podpořit.

Z tohoto zorného úhlu vypadá politik typu zkušeností sociálního demokrata Miroslava Pocheho jako vhodný kandidát na ministra zahraničí. Za prvé, vystudoval politologii a mezinárodní vztahy. A to na naší i podle mezinárodních žebříčků nejlepší univerzitě, tedy Univerzitě Karlově. Fakulta sociálních věd je jistě zárukou dobrého vzdělání. Takže teoretické znalosti Poche má.

Z hlediska mezinárodně politické praxe požadavkům na vrchního diplomata také vyhovuje. Byl poradcem ministra zahraničí. Působil v rámci mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v Bosně a Hercegovině. Tedy ví, jak funguje i mezinárodní organizace typu OBSE. Navíc praxí na Balkáně se kvalifikuje pro jednu z našich základních politických priorit, tedy stabilizaci západního Balkánu.

V neposlední řadě je také od roku 2014 europoslanec, takže poznal také fungování Evropské unie. A proces politického jednání mezi evropskými institucemi i zástupci členských států. Čímž se dostáváme k další výhodě.

Bahnitý český rybníček

O tom, že si vrabci na střeše cvrlikají, že je mistrem zákulisních dohod a obchodů v pražské sociální demokracii, není pochyb. Což ale může být také dobrá kvalifikace. Vždyť co je jiného jednání mezi státy, než praktikování zákulisních dohod s využitím systému různých nabídek a pobídek. Lidsky řečeno postup „něco za něco, ať jsme všichni spokojení“.

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Dokonce zlé jazyky tvrdí, a jednou se to prokázalo, že zvládá i kreativní účetnictví. V případě financování sociální demokracie. To je skvrna na jeho štítě. Ale odsouzený za nic nebyl, a když nebyl, musíme na něj pohlížet jako na nevinného.

Z hlediska naší zahraniční politiky to momentálně důležité není. Důležité jsou ale jeho názory. Tedy otevřeně deklarované zdravě unijní smýšlení. Neboť právě Evropská unie je pro náš blahobyt zásadní, stejně jako pro naše bezpečí.

Jisté pochopení pro humanismus, tedy že Poche dokáže v intelektuální rovině rozlišit uprchlíka, který si zaslouží pomoc a ekonomického migranta, který si právo vstupu zaslouží jen pokud je v našem hospodářství potřeba, také není na škodu. Určitě by ho ocenili naši partneři, věčně hudrající na naši údajnou nesolidaritu. Navíc by si mohl jako sociální demokrat rozumět s německým ministrem zahraničí.

Thomas Kulidakis

Prostě v oblasti mezinárodních vztahů se jedná o osobu s velmi dobrými předpoklady. Nechci říct, že ministrem zahraničí musí být zrovna Miroslav Poche. Ani na něj pět chválu, osobně jsem ho viděl jednou několik minut, když jsem byl pracovně na sjezdu ČSSD.

Chci říct, že osoba ministra zahraničí by měla splňovat určité kvality a mít jisté zkušenosti. Mezi ně dle mého soudu nepatří, koho kandidát na šéfa diplomacie podpořil v prezidentské volbě. Ale co naplat, náš rybníček je malý a mnohdy bahnitý.

autor: thk
Spustit audio