Pokud Hamáček a ČSSD ve sporu o Pocheho ustoupí, bude to začátek jejich konce, soudí Mitrofanov

18. červen 2018

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš představil v neděli prezidentovi Miloši Zemanovi všechny členy své druhé vlády. Jména kandidátů svého hnutí ale odmítl zveřejnit, se všemi prý ještě nestihl mluvit. Vše navíc komplikuje post ministra zahraničí, na který ČSSD navrhuje Miroslava Pocheho, KSČM ale v takovém případě odmítá kabinet podpořit.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman ale připomíná, že v průběhu referenda uvnitř ČSSD o vstupu do vlády Babiš ani komunisté neměli vůči Pochemu výhrady, alespoň veřejně. „Je zvláštní, že nyní zaznívají v takovém souladu s prezidentem. Budí to dojem, že je to secvičená partie.“

Působí to jako koordinovaný postup prezidenta s premiérem, kterého se ze svých strategických důvodů účastní také komunisté.
Petr Hartman

Komunisté dělají špinavou práci za Zemana, říká o odmítnutí Pocheho kandidatury Pavel Žáček (ODS)

Pavel Žáček

Referendum v ČSSD vyznělo ve prospěch vlády s hnutím ANO, takže koncem týdne to vypadalo, že Česko bude mít vládu s důvěrou poprvé od roku 1989 opřenou o KSČM. Ta nyní v souladu s prezidentem republiky odmítá kandidáta na post ministra zahraničí za ČSSD Miroslava Pocheho. Kdyby se ministrem stal, komunisté by svou podporu nové vládě zvažovali.

„Rychle se ukázalo, že pravdu mají ti sociální demokraté, kteří říkali, že není dobré Babišovi úplně věřit. Je schopen měnit dohody z hodiny na hodinu. Někteří jeho počínání přirovnávali k jeho praktikám ze světa byznysu, kdy nějakého podnikatele nalákal ke spolupráci, a pak ho postupně ovládl nebo zlikvidoval,“ dodává Hartman.

Podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova je za celým sporem to, že Miroslav Poche ve druhém kole prezidentských voleb podpořil Jiřího Drahoše. „A komunisté musí péct s Milošem Zemanem, což věrně dělají,“ dodává.

Jan Hamáček i celá strana si uvědomují, že kdyby ustoupili, tak to bude začátek jejich konce. Ale dobře známe Miloše Zemana a můžeme předpokládat, že on neustoupí.
Alexander Mitrofanov

„Pozice Andreje Babiše je v tomto sporu skoro politováníhodná. Potřebuje vládu s důvěrou, a tak chodí mezi Janem Hamáčkem a Milošem Zemanem a snaží se vyhovět oběma. A to prostě nejde,“ glosuje komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký.

Podle něj existuje řada reálných důvodů, proč by Poche neměl být ministrem, například kvůli jeho nezkušenosti nebo i sporům s prezidentem. „Dříve, než tyto důvody politici probrali interně, tak se to dostalo ven a nyní se všichni zakopali v příkopech,“ dodává.

Nikdo nedokáže odhadnout sílu odporu Miloše Zemana. Nevíme, jestli je ochoten to hnát do bodu, kdy celý vládní projekt padne a neúspěch padne i na jeho hlavu. Jan Hamáček umí ustupovat, ale už ustoupil tolikrát, že tentokrát by se pod ním mohlo rozhoupat křeslo předsedy.
Miroslav Korecký

KSČM nevěří Pochemu

Jak píší Novinky.cz, výhrady komunistů stojí podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa hlavně na výtce, že Poche měl minulý rok v květnu hlasovat pro rezoluci, která vyzvala k uvalení sankcí na Česko za neplnění kvót pro přerozdělování žadatelů o azyl. Poche pro ni ale nehlasoval.

Místopředseda poslanců KSČM Leo Luzar ale upozorňuje, že to není jediný argument. Poche prý v otázkách migrace zastává probruselský pohled a už „v roce 2015 během vrcholící migrační krize ukázal, že zájmy Česka jsou pro něj až druhořadé.“

Pokud by vláda měla stát a padat na jednom jméně, byla by to špatná vláda. ČSSD má hodně odborníků a je schopna nabídnout i další jména.
Leo Luzar

Složení vlády podle Luzara musí odpovídat vládnímu prohlášení, u Pocheho ale komunisté vzhledem k jeho dříve hlásaným názorům nemají důvěru, že bude program vlády plnit.

Vláda není rukojmí

Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky nemá předseda strany Jan Hamáček jinou možnost než Pocheho navrhnout. Spor by mohla vyřešit společná schůzka s premiérem a prezidentem a sejít by se měl i Hamáček s Filipem.

„Je to nepříjemné, ale nemyslím si, že by to mělo zásadní vliv na budoucí fungování vlády,“ myslí si místopředseda hnutí ANO Jan Volný. Připouští, že ČSSD by měla mít právo nominovat své ministry, premiér ale musí hledat konsenzus, aby vláda získala důvěru. Odmítá ale, že by vláda byla rukojmí KSČM.

Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
Jan Volný, místopředseda hnutí ANO
Roman Onderka, místopředseda ČSSD
Leo Luzar, místopředseda poslaneckého klubu KSČM
Jan Kudrna, ústavní právník
Miroslav Korecký, komentátor Mladé fronty Dnes
Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související