Majetek politiků

11. únor 2005

Příležitostný zájem médií o majetkové poměry politiků lze snadno pochopit. Mají v popisu práce roli hlídacího psa demokracie a nadto vydavatelům určitě není proti mysli, když díky poptávce po patáliích celebrit roste prodej novin či sledovanost televize.

Již méně je pochopitelné, že se majetkem svého kolegy veřejně zabývají jiní politici. Dotazy, které vznášejí, totiž mohou být položeny i jim a staré české přísloví říká, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Obecně u nás platí, že politici nebývají chudí, a je až s podivem, jak dobře se v podnikání daří jejich manželkám. Dosud nebylo zvykem, že by tajemství svých podnikatelských úspěchů a původ majetku museli politici svěřovat široké veřejnosti. Kde nebylo žalobce, nebylo ani soudce, a tak máslo na hlavě a kostlivci ve skříních nepředstavovali pro politiky nějakou noční můru.

Nyní se ale zdá, že v zápalu politického boje poněkud slábne jejich pud sebezáchovy. V otázce, která přímo vybízí k solidárnímu spikleneckému mlčení, se dopouštějí výroků, kterými si koledují o reakci. Jakmile na sebe politici začnou žalovat, občan bude mít o zábavu na dlouho postaráno, protože pohodlné bydlení si nejspíše díky politickým konexím pořídil kdekdo. Že věc zašla hodně daleko, si už zřejmě někteří poslanci začínají uvědomovat. Včera ve sněmovně z úst opoziční političky zaznělo, že "probírat se v majetkových otázkách kohokoli je neuvěřitelně nechutné." Dodejme ovšem, že jak pro koho. Na příkladu premiéra se ukázalo, že veřejnosti není blahobyt politiků lhostejný. Investigativní novináři mají motivaci uplatnit své know-how i v dalších kauzách. Už proto, aby nebyli podezřelí, že vybírají terče s přihlédnutím ke stranické příslušnosti politika, který nadstandardně bydlí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.