Made in China

16. říjen 2003

Start prvního Číňana do vesmíru provázejí gratulace Washingtonu a Moskvy. Do jaké míry jsou upřímné, je ale otázkou. Nahlas se pateticky hovoří o rozšíření "kosmického klubu", "uzavřené společnosti" zemí, které jsou schopné vyslat člověka do vesmíru, ale zcela jistě se současně týmy vojenských expertů snaží analyzovat, jak vážnou hrozbu čínský kosmický program představuje.

Důvodů k ostražitosti je víc. Let čínské pilotované rakety byl zcela v režii armády a důvodem informačního embarga nemusela být pouhá obava z neúspěchu. Čínské rakety jsou konstruovány tak, že jejich orbitální moduly neshoří v atmosféře, ale mohou zůstat na oběžné dráze coby zárodek příští kosmické stanice. Číňané se zjevně nechystají připojit k budování Mezinárodní kosmické stanice. Zdůrazňují, že vše, co vyšlou do kosmu, bude "made in China", přičemž různé zpravodajské zdroje upozorňují, že na palubách čínských raket se nacházejí výkonné špionážní aparatury. Zatím.

Agentury přinášející zprávy o nynějším vlasteneckém nadšení Číňanů citují i muže, který výmluvně konstatuje, že budoucí války se povedou z vesmíru. Nepřekvapuje, že zatímco Číňané včera oslavovali vesmírný triumf, na sousední Tchajwan, považovaný Čínou za vzbouřeneckou provincii, dolehl strach. Ten nezmírní ani prohlášení Evropské vesmírné agentury, která v čínském úspěchu spatřuje důkaz spolehlivosti vesmírných technologií. U technologií totiž nezáleží pouze na jejich spolehlivosti, ale především na tom komu, respektive čemu slouží. Je nesporné, že Čína učinila významný krok k dobytí vesmíru. Víme ale, jaké má s vesmírem plány? Pokud podobné, jako třeba s Tibetem, pak není důvod to s gratulacemi přehánět.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.