Maďarští vědci zjistili, že psi rozumí lidem víc, než jsme dosud tušili

2. září 2016

Mnoho z nás má zkušenosti s výcvikem svého psa a ví, že na povel dokáže udělat všelijaké kousky. Ze studie maďarských vědců vyplývají nové skutečnosti. Čemu všemu psi vlastně rozumí?

Jak psí mozek pracuje, zjišťovali maďarští vědci z Univerzity Loránda Eötvöse pomocí magnetické rezonance. Vycvičili třináct psů, kteří vydrželi sedět v tunelu přístroje na magnetickou rezonanci. Seděli klidně, aby mohli být vyšetřeni, ačkoli jim vědci říkali pochvalná nebo neutrální slova. Ukázalo se, že v levé hemisféře mozku chápou význam slov a v té pravé zpracovávají intonaci. „Psi si všímají, když je vaše intonace pozitivní, ale zároveň je dokáže zmást, když vaše intonace nesouzní s vaším chováním. Takže jim jen správná intonace nestačí,“ vysvětlila kynoložka a autorka knihy Inside of a dog Alexandra Horrowitz.


Všeobecně se mezi kynology a trenéry ví, že intonace během výcviku má na psa vliv. Proto se používají během výcviku takzvané klikačky, které vydávají stále stejný tón. To znamená, že bychom neměli brát intonaci během komunikace se psem na lehkou váhu.

Dokáží si spojit intonaci s konkrétními pocity. „Tato studie opravdu říká, že dokáží spojit zvuk a jeho význam. Psi poslouchají, co říkáme a zároveň dokáží pochopit konkrétní význam slov. Hlavně těch, která jsou jim dobře známá,“ popisuje Alexandra Horrowitz. Kynolog Luděk Pinc z České zemědělské univerzity bere v úvahu i myšlenku, že psi poznají, když třeba lžeme.

Výsledky studie otevřely nové téma a zájem vědců stále roste. Můžeme očekávat, že se dozvíme o psím porozumění mnohem víc.

autoři: ono , Soňa Lavičková
Spustit audio