Maďarský nacistický diktátor Szálasi skončil po válce na oprátce

11. březen 2021

Před 75 lety, v březnu 1946, byl v Maďarsku popraven válečný zločinec Ferenc Szálasi. V posledních měsících druhé světové války stál v čele Maďarska, jako takzvaný vůdce národa. Jeho politická strana Šípových křížů se podílela na vyvražďování a deportacích maďarských židů.

Szálasi (1897-1946), profesí voják se zkušenostmi z první světové války, byl roku 1925 povolán do maďarského generálního štábu. Stále víc se ale zajímal o politiku.

Ferenc Szálasi vítá 6. listopadu 1944 velitele gardy před ministerstvem války

V jeho úvahách se mísily vzpomínky na „velké Maďarsko“, zahrnující i etnické Maďary v sousedních státech, vypjatý antisemitismus, což v maďarských reáliích znamenalo ještě doplněný o nenávist k tamním cikánům, a sklony k autoritářství. Byl ovlivněn i nástupem Adolfa Hitlera k moci v roce 1933.

Szálasi se radikalizoval, musel opustit armádu a naplno se začal věnovat politice. Založil několik politických subjektů, které byly vždy zakázány a Szálasi nakonec uvězněn za antisemitskou propagandu a podrývání ústavního pořádku.

Po propuštění zformoval Maďarskou národně-socialistickou stranu, obdobu německé nacistické strany, kvůli jejímu znaku nazývanou také stranou Šípových křížů. Do roka po založení měla sto tisíc členů, ve volbách v květnu 1939 získala 31 z 259 křesel v parlamentu.

Účinkuje: historik Jan Adamec
Připravil: David Hertl

To vše se odehrávalo v době, kdy měl Maďarsko pevně v rukou Miklós Horthy. I ve válečných letech se zvyšovaly mzdy, Maďaři bojovali po boku Německa a připisovali si územní zisky.

Předseda vlády

Szálasi se sice snažil Horthyho „předjíždět zprava“, dlouho se mu to ale nedařilo. Jeho chvíle přišla na podzim 1944. To už i Horthy pochopil, že spojenectví s Německem bude po konci války Maďarsku na obtíž a chtěl vyjednávat se spojenci.

Maďarsko bylo okupováno německou armádou, Horthy zatčen – a předsedou vlády se stává Szálasi. Ve funkci se udržel 163 dní během kterých Šípové kříže pronásledovaly kohokoli s protiněmeckým smýšlením.

Čtěte také

Také povolají do zbraně proti Rudé armádě muže od 14 do 70 let, později dokonce i ženy. A přihlížejí Adolfem Eichmannem organizovaným deportacím židů do vyhlazovacích táborů.

Sám Szálasi postupně před Rudou armádou utekl na Západ, ale Američané ho 6. května 1945 dopadli nedaleko Salzburgu a předali Maďarům. Odsoudili ho k smrti, a to jako válečného zločince a před 75 lety, 12. března 1946, byl v Budapešti oběšen.

Příběhu nacionálně socialistického fanatika Ference Szálasiho je věnován další pořad z cyklu Portréty s historikem Janem Adamcem.

autor: David Hertl
Spustit audio