Lukáš Kovanda: Lithium nikdy náhodě neponecháme. Nech si to všichni zapamatují

17. červenec 2019
Andrej Babiš

Vláda premiéra Babiše si cínovecké lithium vzít nenechá. Nikdy. Ať si to všichni zapamatují. Tak lze číst nejnovější krok společnosti ČEZ, kterou stát většinově ovládá. ČEZ se totiž zapojuje do průzkumu možnosti těžby lithia na Cínovci.

Přednostní právo na těžbu lithia, pokud k ní někdy na Cínovci dojde, má australská firma European Metal Holdings. Té nyní ČEZ poskytne půjčku v přepočtu převyšující 50 milionů korun. Do konce letošního roku pak posoudí, zda do ní kapitálově vstoupí, či si nechá půjčku vrátit zpět.

Petr Hartman: Premiér Babiš lithium ukrást nenechá

Petr Hartman

Lithium si ukrást nenecháme. Průzkum provede a zisk z těžby inkasuje stát. Také tímto způsobem lze vnímat slova premiéra Andreje Babiše.

Babišova vláda by prostřednictvím ČEZ mohla získat nad možnou těžbou měkkého kovu mnohem větší kontrolu, než má nyní.

Ekonomicky přitom vůbec nemusí jít o nesmysl. Letos v půli června australská firma aktualizovala studii proveditelnosti těžby na Cínovci. S tím závěrem, že by se jednalo o výnosnější podnik, než dosud předpokládala.

Takzvanou čistou současnou hodnotu možné těžby na Cínovci v rámci aktualizace zdvojnásobila v přepočtu na více 25 miliard korun. Celkové investiční náklady by přitom činily zhruba jedenáct miliard korun.

Předvolební kauza

Akcie australské společnosti na burze v Londýně v reakci na příznivou aktualizaci studie proveditelnosti poskočily o více než dvanáct procent. Následně se ale opět propadly. Nyní jim daleko silnější růstový impuls dodává krok společnosti ČEZ.

Baterie i obnovitelné zdroje se musí ještě dál vyvíjet, obhajuje německou Energiewende expert

Větrné elektrárny

Kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že Němci chtějí být do roku 2050 klimaticky neutrální. Země už v roce 2011 ohlásila prudký obrat v energetické koncepci, tzv. Energiewende, tedy úplně se obejít bez jaderných zařízení a postupně zavřít i uhelné elektrárny.

Akcie po oznámení angažmá ČEZ v průzkumu cínovecké těžby bezprostředně vzrostly o více než dvacet procent, na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Cínovec podle australské firmy představuje největší evropské ložisko lithia a mnozí investoři zkrátka vnímají krok ČEZ jako další důkaz ekonomické smysluplnosti těžby.

V jejich očích potvrzuje a umocňuje pozitivní impuls, který vyvolala červnová aktualizace studie proveditelnosti.

Nelze ovšem zapomínat, že akcie australské firmy jsou stále o takřka sedmdesát procent níže než před více než dvěma lety, v dubnu roku 2017. Tehdy horečka kolem potenciální cínovecké těžby vrcholila.

V předvolebním čase toho roku se lithium, jak známo, stalo předmětem politické přestřelky. Padaly argumenty věcné i ty marketingové. Každopádně obecně se má za to, že takzvaná kauza lithium pomohla k lepšímu volebnímu výsledku hnutí ANO, zatímco uškodila ČSSD.

Sociální demokraté tehdy vládli ministerstvu průmyslu a obchodu a měli tak věc v gesci. Hnutí ANO se podařilo část voličů přesvědčit, že sociální demokraté nemají lithium vůbec pevně v rukou, řečeno kulantně.

Marketingový krok

Nynější angažmá ČEZ v průzkumu těžby na Cínovci je třeba brát jako do značné míry politický tah. Vláda premiéra Babiše nechce riskovat. Nechce, aby veřejnost získala dojem, že potenciál cínoveckého lithia promrhává nebo že potenciální těžbu přepouští zahraničním či zcela soukromým firmám.

Lukáš Kovanda

Nechce zkrátka, aby proti ní rivalové použili tu samou kartu, které před dvěma lety užilo hnutí ANO vůči sociální demokracii. Zvláště nyní ne, když je patrné, že těžba ekonomicky dává větší smysl, než se dosud myslelo.

Angažmá ČEZ je tím pádem třeba vnímat opravdu „jen“ jako do značné míry politicky a marketingově motivovaný krok. Byť část trhu – jak se zdá z vývoje ceny akcií – alespoň krátkodobě uvěřila, že zapojení ČEZ opravdu zvyšuje šance, že se na Cínovci nakonec opravdu těžit bude. K tomu je však zatím stále daleko. Stát prostě jen nechce vůbec nic ponechat náhodě.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund

Spustit audio

Související