Lukáš Jelínek: Pomůže STAN sobě i celé vládě?

24. červenec 2022

Starostové a nezávislí se na svém mimořádném sněmu pokusili zatáhnout za záchrannou brzdu. Zlínští otcové zakladatelé, ale i další dosavadní aranžéři partajního zákulisí je posadili do vlaku, který se téměř samospádem, za pouhého přihlížení Víta Rakušana, řítil do propasti korupce a klientelismu. Poháněn poctivými členy napříč republikou se staronový předseda pochlapil, omluvil se kolegům i voličům a zavelel ke změně.

Snad pro příště bude, i s nově navoleným předsednictvem, rychleji a efektivněji reagovat na krizové situace. Ačkoli nejlepší by bylo vyházet všechny kostlivce ze skříní a podobným trapasům, jako byl ten s lobbistou Michalem Redlem, jednou provždy zatnout tipec. Úplně stačí, že o návrat kmotrů na výsluní se postaralo hnutí, které se léta prezentovalo coby posel nové, čisté a poctivé politiky.

Čtěte také

STAN nemá odpovědnost jen vůči svým sympatizantům, ale celé Fialově vládní koalici. Ta má dost jiných starostí a nepotřebuje poslouchat výkřiky stále víc se radikalizujícího opozičního lídra Andreje Babiše o mafiánských strukturách. Prvním předpokladem, aby se jí občané nechali provést obdobím krizí, je navázání důvěry. S tou to dosud slavné není. Podle CVVM oproti jaru poklesla na velmi slabých 28 procent. Nespokojenost se současnou politickou situací pak vyjádřily tři pětiny respondentů.

Lidé manévrům v kancelářích a zasedačkách ministrů, poslanců a senátorů nerozumí. Kabinet se zařekl, že na veřejnost vyleze vždy až s hotovými řešeními, kterých na to, jak dramatickou a turbulentní dobu prožíváme, není zatím moc.

Šance na přežití

Jakkoli je zásada mluvit, jen když máte co říct, sympatická, voliči potřebují, aby s nimi ústavní činitelé byli v nepřetržitém kontaktu. To Fialovu týmu nejde. Kdyby se k tomu měl přidat ještě pocit, že politici myslí jen na sebe a hrabou pod sebe, nebylo by daleko od zpochybnění demokratického systému a otevření dveří populistům a extremistům.

Čtěte také

Starostové mají čtyři ministry, ovšem skutečným politickým profesionálem z nich je pouze Rakušan, šéfující resortu vnitra. Mikuláš Bek si předsevzal, že v roli ministra pro evropské záležitosti bude jen mluvčím vlády a moderátorem evropských debat. Vladimír Balaš na školství má co dělat, aby se zorientoval v agendě zděděné po Petru Gazdíkovi. No, a na Jozefu Síkelovi na ministerstvu průmyslu a obchodu je až příliš poznat, že do politiky přišel z pozice bankovního manažera, který raději rozhoduje, než diskutuje.

Přitom pokud Starostové chtějí nechat zapomenout na svoje aféry, musí nastolit témata, která budou lidem blízká. Mají k tomu slušný potenciál z měst a obcí, kde je kontakt se všedním životem nejintenzivnější. Ve vládě se navíc otevírá prostor pro strany, které dokážou být sociálně citlivé.

Připomeňme jen několik nepovedených výroků vysoce postavených představitelů ODS z posledních týdnů. Pavel Blažek týdeníku Echo řekl, že za covidu se méně pracovalo, takže musíme chápat, že teď máme méně peněz. Zbyněk Stanjura zase v Právu vysvětloval, že by vláda neměla vybírat peníze, nýbrž je nechat občanům k investicím podle vlastního uvážení, aniž by mu došlo, kolik z nich má problém vůbec pokrýt nejzákladnější potřeby.

Lukáš Jelínek

No, a Jan Skopeček potom Lidovým novinám natvrdo prozradil, že podle něj lepší než vymýšlet nové daně je zpoplatnit lidem zdravotnictví. Nic z toho popularitu kabinetu určitě nezvedne.

Devizou Starostů jsou komunální politici, kteří dennodenně se svými spoluobčany prožívají jejich trable, úspěchy i naděje. Když už STAN nehodlá pilovat vlastní ideologii, měl by pracovat na zúročení zkušeností z terénu. Tím zvýší šance na přežití svoje i Fialovy vlády.

Autor je politický analytik

Spustit audio