Lukáš Jelínek: Fialova koalice sama dláždí Babišovi chodník zpátky do Strakovky

25. červen 2022

Kdyby dnes opozice vůbec nic nedělala, rozprchla se na dovolené nebo seděla v parlamentu se založenýma rukama, i tak by sílila. Vládní koalice jí sama žene vodu na mlýn. Přesto jsou reprezentanti hnutí ANO čiperní jako rybičky.

Ve Sněmovně i bez obstrukcí dlouhé hodiny grilovali Fialův kabinet kvůli rušení elektronické evidence tržeb, která podle nich pročistila podnikatelské prostředí a přinášela miliardy do státního rozpočtu, i kvůli nízkým platbám za státní pojištěnce, které se prý podepíší na kondici zdejšího zdravotnictví.

Čtěte také

Předseda Andrej Babiš se pak v médiích soustředil na kritiku kabinetu za nedostatečnou reakci na inflační a energetickou krizi i na líčení Starostů a nezávislých coby korupčního a kokainového doupěte. Neváhal ani položit rovnítko mezi STAN a organizovaný zločin.

Kdo si všiml jeho zvýšené údernosti, ba agresivity, může získat pocit, že Babiš využívá těch několika měsíců, které zbývají do soudního přelíčení v kauze Čapí hnízdo, k politické ofenzívě. Potom bude roli toho naháněného hrát zase on. Koaliční předáci by si však měli dát při porovnávání kostlivců ve svých skříních a v almaře hnutí ANO pozor.

Opoziční zrcadlo

Čtěte také

Než Babiš přišel do politiky, řídil se zásadou „vše pro firmu“. Zlí jazykové tvrdí, že mu to vydrželo i po vstupu do vlády. Jisté je, že si ušil z ostudy kabát. Veřejnost si ale už na jeho počínání více méně zvykla. Zato družina okolo lobbisty Michala Redla vesele expandovala.

Informace o jejím působení v pražském dopravním podniku, Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo při správě středočeských silnic patrně odkrývají pouze špičku ledovce. Své lidi dosazovala, kam to jen šlo, spojence měla i v policii a justici.

Zdaleka nejde pouze o lokální případ, jak nás koalice přesvědčuje. Pro STAN může být přímo likvidační. Když kolem hnutí ANO začala zapáchat brněnská Stoka, zrušilo raději celou svoji městskou organizaci. V případě Starostů by asi ani to nestačilo, vždyť Redl přišel ze Zlínska a bylo by s podivem, kdyby své triky nezkoušel s politickým krytím i tam.

Čtěte také

Hlavně je však rozdíl mezi voliči ANO a STAN. Babiš má velké a pevné jádro věrných, kteří mu tolerují kde co. Starostové se ale spolu s Piráty sami pasovali na bojovníky proti korupci, klientelismu a za transparentní politiku. Jejich elektorát je spíše vlažný, přelétavý a háklivý na jakékoli nepravosti. Hájit se tím, že Babiš má na hlavě větší hroudu másla, je tudíž nepřesné a neúčinné. Strašit lze leda návratem hnutí ANO k moci, kdyby se vládní bárka rozkymácela příliš.

Však mi také jedna posluchačka napsala, že omílání afér Starostů v médiích nahrává opozici a ještě více rozvrací společnost. Na to ale měl myslet především jejich předseda Vít Rakušan, když mu ani pět let nestačilo, aby přeťal novináři popsané vazby mezi svými vlivnými kolegy a Redlem. Při výměně policejního prezidenta byl podstatně rychlejší.

Lukáš Jelínek

Navíc tady se nehraje čistě jen zápas mezi vládou a opozicí. Byli by to hloupí kmotři, kdyby se soustředili na osedlání jediné strany. Z funkcí se sice poroučejí politici STAN a TOP 09, avšak firmy, k nimž vedou od Redla a spol. vlákna, najdeme i mezi sponzory ODS či hnutí ANO. Upozornění na infiltraci politiky organizovaným zločinem nemá společnost rozklížit, nýbrž vyburcovat, aby si nenechala demokratickou politiku a právní stát ukrást.

Opoziční zrcadlo má pro politickou soutěž význam, i když jej nastavují ti, co zdaleka nejsou vzorem dokonalosti, férovosti či morálky. Třeba se v něm hnutí ANO dozví i něco o sobě. Pokud ale chce Fialova koalice přežít, musí brát své prohřešky mnohem vážněji než dosud. Jinak vydláždí Babišovi chodníček do Strakovky či na Hrad sama.

Autor je politický analytik

Spustit audio