Luboš Palata: Zajíček na Hrad. Výběrem vynikajícího diplomata snad začal Petr Pavel svoji evropskou misi

20. únor 2023

Je to zatím nejlepší zpráva, která se o novém týmu zvoleného prezidenta Petra Pavla objevila. Jaroslav Zajíček, po Editě Hrdé druhý český velvyslanec při Evropské unii, si nejen během českého předsednictví v evropské sedmadvacítce získal v celé Evropské unii opravdu skvělé jméno. S Editou Hrdou a pracovníky zastoupení vytvořil tým, který byl tím nejlepším, co Česko za půl roku v čele Evropské unie předvedlo.

Výkon, který odvedl sám Zajíček, byl za hranicí lidských možností. A úplně nepochopitelné bylo, že si po několika hodinách spánku ještě našel čas na to, aby pro veřejnost tlumočil to, co Česká republika v čele EU právě řešila.

Čtěte také

Proto se po předsednictví mnozí dohadovali, jak vysoko a kam Zajíček postoupí. Od Petra Pavla bylo mimořádně moudré, že po něm takříkajíc sáhl jako první. Přestože by bylo příliš zjednodušující zužovat Zajíčkovu odbornost na Evropskou unii, byl mimo jiné i dvojkou na naší ambasádě ve Spojených státech, je faktem, že málokdo se v zákulisí evropské politiky a v jejím směřování vyzná tolik jako právě Zajíček.

Má navíc ještě jednu důležitou schopnost, která mnohdy odborníkům na Evropskou unii chybí. A to srozumitelně a lidsky vysvětlit normálním lidem i ty nejsložitější záhyby unijního životaběhu.

Vládě v evropské politice spojencem a spolutvůrcem

Z tohoto pohledu je Zajíček jako klíčová figura prezidentské kanceláře mimořádně důležitý. Máloco je totiž po 20 letech na Pražském hradě tak zanedbáno a poškozeno jako právě evropská politika a role hlavy státu v ní.

Čtěte také

Máme za sebou v tomto smyslu 20 tragických let, deset let Václava Klause a deset let Miloše Zemana, kdy čeští prezidenti hlásali o Evropské unii polopravdy, smyšlenky, nebo dokonce lži. Je vlastně s podivem, že jsme po působení těchto dvou hlav státu v Evropské unii ještě zůstali. Ale jejich „dílo“ je vidět. Také na popularitě Evropské unie v Česku, která se jen tak tak drží nad 50 procenty podpory našeho členství.

To je třeba změnit. Generál Petr Pavel je přitom kovaný v problematice obrany a armády, ale už méně v unijních tématech. Zajíčkova role tady bude nezastupitelná. Nebylo by na škodu, kdyby se Petr Pavel stal vládě v evropské politice spojencem, a nebojím se to říci, spolutvůrcem.

Luboš Palata

Silný proevropský hlas z Pražského hradu je po dvou desetiletích půstu strašně moc potřeba. A to jak navenek, tak ještě víc dovnitř do Česka. Pokud za pět či deset let svého mandátu dokáže Petr Pavel v Česku změnit nastavení Čechů vůči Evropské unii a udělat z nás Evropany, zapíše se do českých dějin. Výběr Jaroslava Zajíčka do čela zahraničního odboru Prezidentské kanceláře je v tom prvním, ale důležitým krokem.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio