Luboš Palata: Polsko získalo jadernou bombu. Nadřadilo ústavu evropskému právu

8. říjen 2021

Polský ústavní soud ve čtvrtek na žádost premiéra Mateusze Morawieckého vyhlásil nadřazenost polské ústavy nad unijním právem. Je to velmi nebezpečný krok, který může vést k tomu, že Polsko přestane respektovat rozsudky Evropského soudu a vydá se na cestu, jež povede ven z Evropské unie.

A to poměrně jednoduchým způsobem. Polsku budou Bruselem za nerespektování rozhodnutí Evropského soudu udělovány postupně vyšší a vyšší pokuty, kterými výrazně zkrátí příspěvky Polsku ze společného rozpočtu EU. Polsko pak odmítne do společného rozpočtu EU platit. To zablokuje všechny platby Unie Polsku.

Čtěte také

Původně příznivé hodnocení Evropské unie Poláky, dnes dosahující 80procentní podpory členství, se změní a referendum rozhodne o vystoupení Varšavy z Unie. Nebo bude muset být Polsko, které nebude dodržovat závazky členství, z Unie prostě vyloučeno.

Nic z toho se ale stát nemusí. Pravda, je skupina států EU, které mají nadřazenost evropského práva přímo v ústavě. Bohužel to nejsou všechny země Unie. Polský ústavní soud tak není prvním a asi ani posledním ústavním soudem v zemích Evropské unie, který konstatoval, že v některých případech může být ústava státu nadřazena některým rozhodnutím Evropského soudu či evropským směrnicím.

Podřídit soudní orgány vládnoucí moci

Když se však na podobná rozhodnutí například v Německu, v Česku, nebo ve Francii podíváme, zjistíme, že se jednalo o velmi marginální případy, které neměly nic společného s podstatou demokracie, právního státu a vlastně ani fungováním daného státu v rámci EU.

Čtěte také

Rozdíl mezi nimi a Polskem je tak v jedné podstatné věci. Evropský soud a jeho rozhodnutí, na základě žalob Evropské komise, fungují poslední roky jako hráz takzvaným polským soudním reformám. Jejich smyslem je podřídit polské soudní orgány vládnoucí politické moci v čele s Právem a spravedlností. A tímto způsobem zlikvidovat nezávislost soudní moci a právní stát v Polsku.

Znovu se vrátím k onomu přirovnání k získání jaderných zbraní. I když v podobě rozhodnutí ústavního soudu „vlastní“ tuto jadernou právní zbraň i další členské země, nikdo ji nepoužil ke skutečnému boji s Evropskou unií a jejími orgány. Včetně Evropského soudu.

Luboš Palata

Pokud k tomu Polsko v zásadní otázce právního státu sáhne, bude to znamenat podobný akt, jako je ve vojenství jaderná válka. Se všemi důsledky, které taková politická jaderná válka může mít.

Autor je redaktorem Deníku  

autor: Luboš Palata
Spustit audio