Luboš Palata: O peníze z půjčky EU se bát nemusíme. Koronakrizi jsme totiž i my ekonomicky nezvládli

20. květen 2020

Při pohledu na koronavirovou mapu Evropy jako by se znovu obnovila železná opona.

Západní Evropa, především její jižní část, byla koronavirovou nákazou zasažena daleko víc než její část východní. A to ať už se podíváme na čísla nakažených, nebo obětí.

Čtěte také

Ano, lze to rozporovat tvrzením, že statistiky mají v každé zemi jinou metodiku a tím pádem i jiné výsledky, a je možné, že ve smrtnosti nákazy sehrály roli i jiné faktory. Ale je prostě fakt, že na západní Evropu dopadla koronavirová rána daleko tvrději než na nás, na východní část Evropy.

Francie a Německo přišly s návrhem na společnou půlbilionovou půjčku na ekonomickou obnovu Evropské unie, za kterou by ručily všechny země Unie společně a která by směřovala do nejpostiženějších zemí a nejpostiženějších odvětví ekonomiky.

Německá kancléřka Angela Merkelová si vzala za úkol projednat projekt s premiéry visegrádské čtyřky a na virtuálním summitu čtyři plus jedna se v úterý pokusit získat jejich souhlas.

Pobuřující nesolidární logika

Tradičně nejvstřícnější bylo Slovensko, které je v boji s koronavirem na počet obětí evropským premiantem. Premiér Igor Matovič prohlásil, že je dobře, že otázka, kde vzít tak obrovské peníze, v přepočtu téměř 140 bilionů českých korun, byla vyřešena. „Teď nás čeká ta druhá část rovnice, tedy na co budou využity a za jakých podmínek,“ prohlásil po jednáníMatovič.

Čtěte také

Polský a maďarský premiér byli o dost kritičtější. Korunu všemu ale dodal premiér Andrej Babiš (ANO), který se neudržel a nediplomaticky komentoval záchranný ekonomický fond slovy: „Bylo by nespravedlivé, kdybychom kvůli tomu, že jsme byli úspěšní, byli penalizováni.“ Myslel tím, že Česko má oproti zemím jako Itálie nebo Španělsko výrazně lepší čísla, pokud jde o počet nakažených i obětí.

Ponechme stranou, že měřeno těmito čísly je na tom například Slovensko ještě mnohonásobně lépe, a zamysleme se nad logikou Babišovy úvahy. Ta směřovala k tomu, aby se onen půlbilion eur přesměroval do unijních fondů. Tedy aby z něj země visegrádské čtyřky dostaly co nejvíce.

Babišova úvaha je nejen svojí nesolidární logikou pobuřující, byť možná český premiér jen nahlas řekl to, co si myslí i jeho protějšky v Polsku a Maďarsku, ale je i chybná. Česká republika byla sice koronavirem zasažena méně než západní státy Evropské unie, ale pokud jde o hospodářské důsledky, tak jsme na tom úplně stejně špatně. 

Luboš Palata

A protože peníze půjdou na hospodářskou obnovu, budeme asi mít stejné právo si na onen půlbilion eur sáhnout jako Španělé či Italové. A to proto, že z hlediska ekonomiky jsme koronakrizi úplně stejně katastrofálně nezvládli. Jako všichni ostatní, nebo dokonce ještě hůř.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio