Luboš Palata: Jan Zahradil, muž, který 20 let velel evropské politice ODS

12. červen 2023

S Janem Zahradilem můžete mít různé názory na politiku, zvláště tu zahraniční, ale to, co se mu nemůže vzít, je hluboká brázda, kterou vyryl za skoro už 20 let svého působení v Evropském parlamentu a v evropském směřování své Občanské demokratické strany.

Je nepochybně především Zahradilovou zásluhou, že občanští demokraté přestoupili z Evropské lidové strany do euroskeptické frakce konzervativců a reformistů.

Čtěte také

Ve středoevropském měřítku pak bylo zásadní, že mezi polskou liberální Občanskou platformou a konzervativně populistickým Právem a spravedlností si ODS jako svého partnera zvolilo na evropské úrovni právě Právo a spravedlnost. Stranu, k níž má ve většině postojů liberálně občanská ODS velmi daleko.

Ale do frakce konzervativců a reformistů ODS pod vedením Zahradila vstupovala hlavně kvůli britským konzervativcům. Ti měli na ODS nepochybně také kladný vliv, jak z hlediska hájení liberálních tržních hodnot v ekonomice, tak v poctivém přístupu k ochraně klimatu, nebo velmi otevřeném postoji k běžencům v době syrské uprchlické krize.

Schopný lobbista

Bohužel pro britské konzervativce i Evropu skončila jejich kritika fungování Evropské unie tragickým výsledkem referenda o brexitu, vystoupením Velké Británie z Evropské unie a tím pádem i hořkým koncem fungování Britů v Evropském parlamentu.

Čtěte také

Od té doby se nad Zahradilovým projektem a zařazením ODS v rámci evropské politiky vznáší otazník, protože vůdčí roli převzalo ve frakci polské Právo a spravedlnost. Strana, která během své vlády v Polsku porušuje pravidla právního státu, fungování veřejnoprávních médií a v poslední době v podobě zákona o ruských vlivech i základní pravidla demokracie.

A i když se Zahradilovi povedl projekt provázání ODS s italskou stranou Bratři Itálie v čele s novou italskou premiérkou Giorgou Meloniovou, přesto nad konzervativně reformní frakcí a ODS v ní visí na příště otazník. Zvláště, když Petr Fiala je dnes po českém předsednictví EU vnímán jako typický politik Evropské lidové strany a ne jako nějaký zapřisáhlý euroskeptik.

Nejsou to ale tyto siločáry, které zlámaly Zahradilovi rok před evropskými volbami politický vaz. Zahradil dokázal být v rámci Evropského parlamentu i schopným lobbistou. Jeho vrcholným výkonem byla úspěšná podpora dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a komunistickým Vietnamem.

Luboš Palata

Poté si Zahradil troufl ještě výše a vsadil na Čínu, dokonce u sebe zaměstnal i čínského asistenta. Jenže stále agresivnější komunistická Čína přestala být jak v Evropském parlamentu, tak v české zahraniční politice důvěryhodným partnerem. Zahradil prostě vsadil na špatného koně a musel ze sedla dolů. Přijal to však mužně a nemstivě. Možná i proto, že v europarlamentu vyrostl za 20 let v evropského politika první ligy.

Autor je evropský editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio