Jiří Leschtina: S čím se vrací Zahradil z bruselského vandru?

9. červen 2023

Rozhodnutí Jana Zahradila, že s okamžitou platností končí v čele europoslanecké frakce ODS a v příštím roce nebude kandidovat do Evropského parlamentu, určitě přijala velká část koalice Spolu s úlevou. Koneckonců i premiér Fiala sice naznačil respekt k Zahradilovi coby zakládajícímu členu ODS, ale také neopomněl zdůraznit, že s ním má na řadu věcí rozdílné názory.

Na druhou stranu zlověstně mohlo v koaličních kruzích vyznít Zahradilovo ujištění, že hodlá zůstat v ODS, kde „je třeba posílit národně konzervativní linii“. Co si pod tím představit? A jaké šance vlastně skýtá současná ODS tomuto zapřisáhlému kritikovi evropské integrace a zapálenému hlasateli rozvíjení vztahů s komunistickou Čínou?

Čtěte také

Stopy Jana Zahradila v domácí politice jsou nepřehlédnutelné. A to již od roku 2002, kdy jako poradce Václava Klause byl duší vypjatě nacionalistické volební kampaně, v níž ODS v předtuše prohry vypustila strašáka sudetských Němců, toužících po revizi poválečného uspořádání.

Právě tehdy Zahradil zřejmě pochopil, jak pohodlná a přitom politicky výnosná může být podvodná stylizace do role obránce českých zájmů ať již proti Landsmanschaftu, nebo rozpínavému Bruselu.

Velká koalice s hnutím ANO?

Čtěte také

S vlastenčením Zahradila ovšem zcela neladilo jeho letité angažmá v kolaborantském prosazování čínského vlivu v Česku, spjatém především s prezidentem Zemanem a řadou činných i vysloužilých politiků ČSSD.

Zahradil se přitom nevyhnul ani takovým absurditám, jako když při diskusi v pravicovém, antikomunisticky vyladěném institutu CEVRO nabádal, že v zájmu byznysu bychom měli pominout, že „Čína je komunistická země, že je tam autoritářský režim a vláda jedné strany“.

Už tohle letmé resumé Zahradilova působení na domácí scéně napovídá, že ho v dnešní fialovské ODS coby hnací síle koalice Spolu nečeká nějaký oslňující come back. Což ale také souvisí s otázkou, jaká budoucnost čeká Fialův zatím nesporně úspěšný projekt spojenectví ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Čtěte také

Zahradil se před minulými volbami do Poslanecké sněmovny netajil tím, že byl jediným členem výkonné rady ODS, který nehlasoval pro vznik koalice Spolu. Tehdy se postavil po bok jinému kritikovi tohoto spojenectví Martinu Kubovi. Ten otevřeně mluvil o tom, že všechno kromě vítězství ve volbách bude pro ODS v této koalici jasný průšvih. Což ovšem byl nůž na krk Petru Fialovi, že pokud nedovede koalici Spolu k volebnímu triumfu, skončí jako předseda strany.

A není důvod si myslet, že v ODS nezůstávají lidé, kteří dál vyčkávají na Fialovu prohru. Ostatně právě k nim mluvil Andrej Babiš, když v duelu na Primě vyzval premiéra Fialu, ať odstoupí a řízení vlády předá hejtmanu Kubovi, který nikdy nezavrhoval vládní spojenectví s hnutím ANO.

Jiří Leschtina

Lze si tedy představit, že i Jan Zahradil sází na to, že s tím, jak klesá popularita vlády včetně premiéra, bude sílit v ODS myšlenka na velkou koalici s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách. Koneckonců i takový detail, že Zahradil mluví o upevňování národního konzervatismu v ODS zrovna v době, kdy Babiš přemalovává své hnutí na nacionálně-konzervativní uskupení, hovoří za mnohé. 

Autor je publicista

Spustit audio