Luboš Palata: Hlavním migračním problém regionu je Maďarsko. Neplní své povinnosti

8. říjen 2023

Je to asi dva týdny, kdy jsem byl na slovensko-maďarské hranici u Veľkého Krtíše. U nevelkého, do počátku tohoto století hornického města, kde se uhlí už netěží. Na dnešním Slovensku a v jeho okolí se Veľký Krtíš proslavil největším uprchlickým táborem v zemi. Běženci sem mířili přes zelenou hranici s Maďarskem.

Slováci místo aby je zadrželi při přechodu hranice a vrátili zpět do Maďarska, jim dali střechu nad hlavou, dali jim najíst a odpočinout si. A pak jim vystavili dokument, podle něhož mohli legálně pobývat na území Slovenska po dobu třiceti dnů. Většinou dost na to, aby zmizeli hlavně přes Česko směrem do Německa, kam měli namířeno.

Čtěte také

Dnes už je to všechno trochu jinak. Němci se naštvali, pohrozili Čechům, Polákům a Rakušanům zavřením zelené hranice a zavedením kontrol. A tak se zavedli kontroly na hranici se Slovenskem. V případě Polska dokonce v podobě zatarasení menších přechodů. No a Bratislava najednou měla dost lidí na to začít kontrolovat aspoň částečně hranici s Maďarskem.

To však nic nemění na tom, že viníkem současné středoevropské migrační krize je Maďarsko. Stát, který udělal velký humbuk kolem výstavby plotu proti migrantům v letech 2015 a 2016. A tímto divadlem už tehdy maskoval a dodnes maskuje holý fakt. Maďarsko selhává jako hraniční stát Schengenského prostoru. Nedokáže ustrážit své hranice, především tu se Srbskem. Neplní své povinnosti v registraci a starosti o zadržené migranty, ale pouští je dál do Evropské unie.

Maďarský způsob, jak EU rozkládat?

Maďarsko je horkým kandidátem na to, aby bylo vyloučeno ze Schengenského bezhraničního prostoru. A aby byly na hranicích s Maďarskem zavedeny zbytkem schengenských zemí trvalé hraniční kontroly, se všemi důsledky, které z toho vyplývají.

Čtěte také

Za syrské migrační krize v letech 2015 a 2016 sloužil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi hraniční plot k odvedení pozornosti od prvotního selhání Maďarska, které na své území vpustilo stovky tisíc běženců ze Sýrie a odmítlo se o ně postarat. A přehodilo to na Německo, Rakousko a Švédsko.

Dnes slouží k odvedení pozornosti nesouhlas Maďarska s migrační reformou Evropské unie. Reformou, která by zemím jako Maďarsko, jež na hranici Schengenu nezvládají migrační tlak, měla pomoci. Jenže pak by byl nastaven jasný systém. I Maďarsko by si muselo plnit své povinnosti, které si dnes neplní.

Luboš Palata

Možná je odpor proti migrační reformě maďarský způsob, jak Evropskou unii pomalu rozkládat. Nebo je to pouze další forma vydírání zbytku Evropské unie, která Maďarsku kvůli nedodržování státu práva blokuje už rok miliardy eur. U Viktora Orbána totiž člověk nikdy neví.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.