Luboš Palata: EU nesmí uznat nedemokratické eurovolby v Maďarsku

4. duben 2019
Viktor Orbán

Celá Evropa se v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu soustředí na vcelku podružný problém, zda v nich budou či nebudou hlasovat i britští voliči a voleni i britští europoslanci.

Přitom je tu daleko vážnější problém, kterým se, jak se zdá, nezabývá vůbec nikdo. Tím problémem je průběh volební kampaně a samotných voleb v Maďarsku.

Robert Schuster: Orbán nepřestane provokovat. Popřel by sám sebe

Viktor Orbán

Evropští lidovci zažehnali na poslední chvíli oheň, který se mohl proměnit v požár a zničit jejich ambice obsadit po příštích volbách do Evropského parlamentu klíčové pozice v unii.

Už při posledních parlamentních volbách dospěla pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k závěru, že volby v Maďarsku byly ještě svobodné, ale nebyly už férové.

A to v tom, že vládnoucí Fidesz Viktora Orbána omezil opozičním stranám ve srovnání se svými podmínkami vedení předvolební kampaně natolik, že se nedá mluvit o férové politické soutěži o hlasy voličů. Od té doby se situace v Maďarsku nezlepšila, ale zhoršila. Vůči Maďarsku bylo Evropskou komisí spuštěno řízení za porušování zásad demokracie a právního státu.

Slovy jednoho vysokého úředníka z Bruselu, je velmi pravděpodobné, ne-li jisté, že volby do Evropského parlamentu už nebudou v Maďarsku ani svobodné, ani demokratické, ani férové. Prostě, že už to nebudou volby, které mají právo se tak zvát.

Aby to vládě Orbána někdo řekl teď

Ale že to bude jejich polodiktátorská varianta, kterou známe z dnešní reality zemí jako Rusko, či Uzbekistán, nebo z meziválečné historie Maďarského království pod polodiktátorskou vládou regenta Miklóse Horthyho.

Adam Černý: Evropští lidovci kladou Viktoru Orbánovi podmínky

V Maďarsku se obejvily vládou placené plakáty s podobiznami miliardáře George Sorose a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera se sloganem naznačujícím jejich proimigrantské spolčení vůči Budapešti

Dlouholetý bavorský politik a nyní i kandidát na příštího předsedu Evropské komise zněl nekompromisně.

Evropská unie by v případě, že květnové maďarské volby do Evropského parlamentu, nebudou svobodné a férové, měla udělat jediné možné. A to takové volby zrušit, jejich výsledky neuznat a volby do Evropského parlamentu v Maďarsku za přesně daných demokratických standardů nechat zopakovat.

Do doby, než by se tak stalo, by neměly poslanci zvolení za Maďarsko mít právo usednout do europoslaneckých lavic ve Štrasburku a Bruselu. V opačném případě to totiž zpochybní legitimitu všech rozhodnutí, které by v příštích pěti letech Evropský parlament přijal.

Protože legitimita celoevropského zákonodárného sboru stojí a padá na tom, že jsou do něj voleni evropští poslanci za srovnatelných podmínek, při dodržení pravidel plné, nikoli okleštěné demokracie.

Luboš Palata

Takže znovu a ještě jednou. Pokud volby do Evropského parlamentu v Maďarsku nebudou svobodné, férové a demokratické, nemají takto zvolení poslanci právo sedět v Evropském parlamentu a rozhodovat o unijní legislativě. A je třeba, aby to maďarské vládě Viktora Orbána někdo řekl teď předem. Třeba ještě není na návrat demokracie do Maďarska tak úplně pozdě, jak to někdy vypadá.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.