Luboš Palata: Dohoda o brexitu je dobrou dohodou i pro Česko

15. listopad 2018
Brexit

Zveřejněný text dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie je dobrou dohodou. Dobrou pro Velkou Británii, dobrou pro Evropskou unii, dobrou i pro střední Evropu včetně České republiky.

Pro Česko je nejpodstatnější zprávou, že na základě dohody má mezi Evropskou unií a Británií platit zóna volného obchodu, což je při vývozu Česka do Spojeného království v hodnotě 200 miliard korun ročně pro celou českou ekonomiku zásadní zpráva.

Jan Klesla: Vysoká cena za brexit

Brexit

Britský bulvární deník The Sun vyšel před dvěma lety na první straně s těžko přeložitelným titulkem See EU later. Něco jako uvidíme se později, milá Evropo.

Uklidňující je také konstatování, že odchodem Velké Británie zůstanou nedotčena dosavadní práva tří milionů občanů EU na ostrovech a milionu Britů, kteří žijí v zemích Evropské unie.

Pro Česko, jehož počet občanů ve Velké Británii je v řádu několika desítek tisíc, je to důležité. Ale mnohem důležitější je to pro Poláky, kterých je na ostrovech přes milion. A také pro Maďarsko, odkud především v posledních letech odešlo do Británie na čtvrt milionu převážně mladých lidí.

Velmi podstatné je také dohodnuté přechodné období na dobu dvou let, kdy drtivá většina smluv kolem členství bude dál platit a budou se vyjednávat nové, které upraví „pobrexitové“ vztahy Londýna a Bruselu. Je otázka, zda se to i za „pouhé“ dva roky dá stihnout. Ale je tu možnost přechodné období dále prodloužit, což se, troufám si předpovědět, i stane.

Kdyby žádný brexit nebyl

Britští podnikatelé žádají druhé referendum o brexitu. Příliš pozdě, dohoda je blízko, tvrdí Hošek

Brexit

Sedmdesát britských byznysmenů požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři dopisu otištěného nedělníkem The Sunday Times varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného brexitu. Konečné rozhodnutí o brexitu prý náleží britským občanům, premiérka ale druhé referendum neplánuje.

Z pohledu Česka a celé střední Evropy se může zdát marginální otázkou problém Severního Irska a jeho hranice s Irskou republikou. Problém, na kterém se celá dohoda s Londýnem o jeho spořádaném odchodu z unie zasekla.

Troufám si tvrdit, že i způsob, kterým se unie za Iry postavila a nedopustila obnovení tvrdé hranice na irském ostrově, je pro Česko a další menší státy unie velmi pozitivní zprávou.

Zprávou o tom, že se EU může bít za zájmy jednoho nevelkého členského státu a riskovat desítky a možná stovky miliard eur ekonomických ztrát, které by znamenal odchod Británie bez dohody, jen aby práva Irů uhájila. Nevíme totiž, co může budoucnost přinést.

Jan Jůn: Dohoda o brexitu na stole, ale čelí opozici ze všech stran

Theresa Mayová

Věřte, nevěřte, je to konečně tady! Návrh dohody o brexitu dle receptu Theresy Mayové z Chequers byl v Bruselu přece jen dojednán.

A to, že EU dokáže takto podržet jeden ze členských států, je povzbuzující. Vedlejším efektem tohoto zastání se Irska je navíc udržení Británie v zóně volného obchodu s Evropskou unií, což jak jsem už konstatoval, je i pro Česko jen dobře.

Vyhráno ale přes dohodnutý text smlouvy o brexitu ještě není. Premiérka Theresa Mayová musí ještě vyhrát domácí bitvu o prosazení dohody. Pro nás i pro celou střední Evropu by samozřejmě bylo nejlépe, kdyby žádný brexit nebyl. V Británii totiž ztrácíme v mnoha oblastech, jako je například obrana či prosazování liberálního přístupu k ekonomice, svého velkého spojence.

Luboš Palata

Ale v neodchod Britů z unie už opravdu doufat nelze. Zrušení brexitu by se totiž rovnalo politickému zázraku. Doufat lze ale v to, že Británie zůstane naší spojeneckou zemí, spojenou s EU pevnými vazbami.

Dobrý rozchod, který dohoda o brexitu umožňuje, může být navíc šancí na návrat Británie do unie, nebo alespoň na trvale dobré vztahy. Což je něco, co by mělo být i naším hlavním českým zájmem.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.