Jan Klesla: Vysoká cena za brexit

15. listopad 2018
Brexit

Britský bulvární deník The Sun vyšel před dvěma lety na první straně s těžko přeložitelným titulkem See EU later. Něco jako uvidíme se později, milá Evropo.

Podobnými slovními hříčkami je ostatně nejslavnější tabloid proslulý. Ve čtvrtek ráno ovšem nadšení vystřídalo smutné We are in deep brexhit. Tedy jsme pokrk v brexitovém průšvihu.

Jan Jůn: Dohoda o brexitu na stole, ale čelí opozici ze všech stran

Theresa Mayová

Věřte, nevěřte, je to konečně tady! Návrh dohody o brexitu dle receptu Theresy Mayové z Chequers byl v Bruselu přece jen dojednán.

Zásadní obrat nálady nejprodávanějších novin pěkně vystihuje náladu v ostrovním království po uzavření dohody o vystoupení z Evropské unie. I nadšení podporovatelé odchodu z osmadvacítky jako právě The Sun totiž pochopili, že cena bude opravdu vysoká.

První a nejviditelnější cena bude až sto miliard eur, které bude muset Británie zaplatit. Zavázala se k tomu, že zbylé členské státy nebudou muset zaplatit ani cent navíc za její odchod. Podle Evropské komise je čistý účet 60 miliard eur, tedy jeden a půl bilionu korun.

Britská vláda pak tvrdí, že půjde jen o 45 miliard, což je ale stále přibližně částka odpovídajcíí jendomu českému státnímu rozpočtu. Rozdíl tvoří další závazky a především garance za úvěry u Evropské investiční banky. Navíc bude do konce přechodného období Spojené království plně podléhat euroinstitucím a Evropskému právu, ale bez podílu na rozhodování.

Ponížení má jméno Theresa Mayová

Nadále bude v omezené míře podléhat i Soudnímu dvoru v Lucemburku. Občanům sedmadvacítky včetně Česka pak bude zachován volný pohyb a právo usadit se ve Spojeném království.

Britští podnikatelé žádají druhé referendum o brexitu. Příliš pozdě, dohoda je blízko, tvrdí Hošek

Brexit

Sedmdesát britských byznysmenů požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři dopisu otištěného nedělníkem The Sunday Times varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného brexitu. Konečné rozhodnutí o brexitu prý náleží britským občanům, premiérka ale druhé referendum neplánuje.

Za to zůstane zachována v základní podobě celní unie, což uklidní především firmy. A v plné míře zůstane otevřená hranice v Severním Irsku. Právě tuhle extrémně citlivou otázku bruselští vyjednavači využili, aby přitlačili Londýn ke zdi.

Politická cena pak může být ještě větší. Ministři začali rezignovat hned druhý den ráno poté, co v noci dohodu schválil britský kabinet. A to včetně vyjednavače brexitu Dominica Raaba. Země se pravděpodobně řítí k předčasným volbám a pokud premiérka tento otřes ustojí, čekají ji další.

Petr Holub: Zachovejte klid, brexit se blíží

Brexit

Obě velké britské strany přežily svůj sjezd bez velkých otřesů a nic na tom nezměnilo ani drama spojené s brexitem.

Pětisestránkový dokument musí ještě schválit summit špiček EU, dolní kommora britského parlamentu a europarlament. Navíc bude potřeba dohodnout další navazující a finální smlouvy, plus bude Británie muset znovu vyjednat a uzavřít 759 mezinárodních dohod. Příležitostí pro další krize bude tedy víc než dost.

Celá dohoda tak může padnout a takzvaného tvrdého brexitu se bojí především byznys. Proto také po vlně odchodů ministrů propadly hlavně akcie britských bank a libra. Hlavní problém je, že většina lidí si myslí, že vyjednaná cena odchodu je příliš vysoká a marně jim bude premiérka a její věrní vysvětlovat, že bez dohody by dopadli ještě mnohem hůř. V hrdém Albionu se cítí poníženi a jejich ponížení má jméno Theresa Mayová.

autor: Jan Klesla
Spustit audio