Britští podnikatelé žádají druhé referendum o brexitu. Příliš pozdě, dohoda je blízko, tvrdí Hošek

5. listopad 2018

Sedmdesát britských byznysmenů požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři dopisu otištěného nedělníkem The Sunday Times varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného brexitu. Konečné rozhodnutí o brexitu prý náleží britským občanům, premiérka ale druhé referendum neplánuje.

„Celá iniciativa působí velmi rozpačitě. Pokud něco takového mělo z finančního sektoru přijít, mělo to být mnohem dříve. Ne několik desítek hodin, nebo maximálně dnů před tím, než vyjednavači pravděpodobně dospějí k vytoužené dohodě,“ hodnotí šéfkomentátor serveru Seznam Zprávy Jiří Hošek.

Brexitový valčík může být posledním tanečkem britské premiérky

Theresa Mayová

Ministerští předsedové se podobají kočkám – podobně jako ony mají sice více životů, ale nikoliv nekonečné množství. Píše to britský deník The Times s odkazem na Theresu Mayovou. Britská premiérka už podle něj o několik životů přišla a je možné, že jí zbývá poslední.

Dopady brexitu bez dohody by prý byly fatální, a to nejen z hlediska ekonomiky. „Strašák je dost silnou motivací, aby došlo k dohodě. Už teď to umlčuje kritiky Theresy Mayové, kterých je napříč stranami celá řada. Strach z chaotického brexitu by mohl vést k tomu, že dohoda parlamentem projde,“ soudí.

„Zastánci setrvání se teď upínají k podmínkám dohody, aby Velká Británie mohla na dobu neurčitou zůstat v celní unii,“ domnívá se Hošek s tím, že v britské veřejnosti sice sílí hlasy pro setrvání v Unii, ale proces vystoupení už dospěl příliš daleko.

Také podle ředitele Občanského institutu Romana Jocha je druhé referendum málo pravděpodobné. „Tyto otázky se budou řešit parlamentní cestou, tedy novými volbami. Pro Konzervativní stranu, která je ohledně brexitu vnitřně rozštěpená, to není moc optimistická perspektiva,“ doplňuje.

Konzervativce prý ale může zachránit radikalismus opozičních labouristů, jejichž lídr Jeremy Corbyn koketuje s myšlenkami na znárodnění klíčových průmyslových odvětví a sympatizoval s teroristickými organizacemi, jako je Hamás, Hizballáh nebo IRA.

Corbyn pravděpodobně není nadšeným stoupencem setrvání v NATO. Katastrofický scénář by byl, když za konzervativců Británie vystoupí z Unie a za labouristů z Aliance.
Roman Joch

Hošek připomíná, že rozštěpení jsou i labouristé a Corbyn bývá označován za jednoho ze „spolupachatelů brexitu“: „I kdyby padla současná vláda, tak labouristé se rozhodně netváří, že by do předčasných voleb šli s heslem na druhé referendum a revokaci brexitu.“

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související