Luboš Palata: Azovské moře se nesmí stát ruským rybníkem. I Česko tomu může pomoci zabránit

30. leden 2019

Moře u ukrajinského přístavu Mariupol pokrývá led a malé kry. S tím si však obří nákladní lodě z celého světa, do kterých se nakládá zboží, včetně výrobků z místních velkých oceláren dokáží poradit.

S čím si však ani světoví rejdaři, ani Ukrajina sama nejsou schopni poradit, je ruská blokáda Azovského moře, kterou se Rusko snaží Ukrajinu ekonomicky poškodit. A dostat tuto zemi, proti níž už pět let vede nevyhlášenou válku, ještě více do kolen.

Jiří Leschtina: Ministr Petříček v poli nástražných min

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Málokdo z ministrů minulých vlád vstupoval do úřadu s tak mizerným až nedůstojným renomé jako ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Návštěva českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který si Mariupol v úterý prohlédl spolu se svým dánským kolegou Andersem Samuelsenem, byla pro obyvatele napůl obleženého půlmilionového města velkou vzpruhou.

Dánsko rozhodně nelze označit za nějakou „rusofobní“ zemi, zato za stát, který velmi dobře rozumí tomu, co je na moři přípustné a co není.

Evropská unie a NATO i podle slov Ukrajinců rychlou a tvrdou reakcí na ruskou blokádu a zadržení více než dvou desítek ukrajinských námořníků zabránily tomu, aby Rusko zastavilo lodní provoz do mariupolského přístavu.

Nedopustit další agresi

Právě na linii dotyku se vydali český ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD spolu s ukrajinským a dánským kolegou

Moskva však stále zadržuje a chystá se soudit zadržené ukrajinské námořníky, kteří jsou symbolicky prvními Ruskem přímo napadenými a zajatými Ukrajinci v pětileté válce.

Prezident České republiky Miloš Zeman často hovoří o tom, že Rusko mělo vlastně na okupaci a anexi Krymu právo a že na východě Ukrajiny žádná válka není.

O to důležitější je, když od české vlády, od jejího ministra zahraničí Tomáše Petříčka, zazní na takovém symbolickém místě jako je Mariupol jasné odsouzení ruské agrese proti Ukrajině. Včetně podpory slov dánského kolegy Samuelsena, že je třeba přijmout proti Rusku další sankce, pokud nebudou zadržení ukrajinští námořníci brzy propuštěni.

Českou podporu jel ministr zahraničí Petříček ukázat také do přístavu v Azovské moři. S dánským kolegou a doprovázený ukrajinským ministrem Klimkinem podnikl cestu do přístavu Mariupol sužovaného ruskou blokádou Kerčského průlivu u Krymu

Azovské moře, přestože si přes něj Rusko postavilo most na Krym, musí zůstat svobodným mořem. A ne se stát ruským rybníkem, kde bude Moskva v rozporu s mezinárodním právem rozhodovat o tom, kdo a kam se v něm bude plavit.

Pokud nechce Evropská unie dopustit, aby Rusko okupovalo další území, tentokrát v podobě Azovského moře, musí být připravena k tvrdým krokům vůči Moskvě.

Luboš Palata

Česko nemá moře, nemá ani válečné lodě. Ale přesto má sílu dát společně s celou Evropskou unií a spojenci v NATO Rusku najevo, že další agresi, tentokrát v Azovském moři, nedopustí. A fakt, že v čele české diplomacie je v osobě Tomáše Petříčka člověk, který tyto souvislosti chápe, dává naději, že tomu tak skutečně bude.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio