Lithium jako lék na bipolární poruchu – malý rozdíl mezi léčebnou dávkou a otravou

15. prosinec 2015

Svět kolem nás dávno není bipolární. Určitou bipolárnost ale zřejmě máme zabudovanou v mozku. Nové výzkumy ukazují, že by se v léčbě bipolární poruchy mohl uplatnit lék, který byl původně určený pro docela jiné účely.

Bipolární afektivní porucha (dříve označovaná jako maniodepresivní) způsobuje, že se člověku bezdůvodně mění nálada. Dříve bylo zažité označení maniodepresivní porucha, podle odborníků byl název ale příliš zjednodušující.

Nemoc se týká asi tří procent populace, z českých známých osobností jí trpěl například Miloš Kopecký. Základním lékem na ní je lithium. Jde o kov, ze kterého se dělají třeba baterie, ale jeho ionty fungují v mozku jako stabilizátor nálady a chrání nervové buňky. Už ve starověku si lidé všimli, že některé minerální prameny působí blahodárně na duševní zdraví a pozdější výzkumy v nich našly právě lithium. Bohužel nevýhodou jsou výrazné vedlejší účinky, třeba přibývání na váze nebo žíznivost. Kvůli tomu je lidé v manické fázi možná nechtějí brát. Také existuje určité riziko předávkování, protože rozdíl mezi léčebnou dávkou a otravou lithiem není tak velký. Naštěstí se v příštím roce chystá studie léku, který by mohl lithium nahradit. Jmenuje se ebselen a zajímavé je, že je to rekvalifikovaný lék.

Naděje pro nemocné svalovou dystrofií

Takzvaně „ve zkumavce" se kanadským vědcům poprvé podařilo vyléčit Duchenneovu svalovou dystrofii. Je to vrozená nemoc, při které nenávratně odumírají svalová vlákna včetně svalů důležitých pro dýchání a srdečního svalu. Příčinou nemoci je genová mutace, kvůli které nemocným schází bílkovina dystrofin. Ta je zapotřebí pro správnou funkci svalů. Podobné účinky má bílkovina utrofin, které ale organismus nedokáže vyrobit dost. Cílem pokusu tedy bylo znásobit produkci utrofinu.

Závěrečným tématem Magazínu Leonardo 15. prosince byly štěnice. Jakým způsobem s nimi bojovat přibližoval parazitolog doc. Jan Votýpka. Pořad připravil Martin Srb.

autor: mas
Spustit audio