Lišky a sýr

20. září 2004

Zatímco se u nás hovoří o vášnivém sporu Britů ohledně tradičních honů na lišky, britská média pro změnu zaznamenala boj, který svádí český sedlák Petr Hájek kvůli tradiční výrobě kozích sýrů.

My se dozvídáme, že lidé, kteří odnepaměti chovají honící psy a koně pro sport, který podle nich tvoří kus identity anglického venkova, nesouhlasí s vládnoucími labouristy, že se jedná o surovou zábavu aristokratů. Upozorňují, že zákazem budou trpět psi, koně i samotné lišky. Místo honců prý liškám půjdou po krku vesničané bránící své slepice. Tak jako pro nás není snadné pochopit, jak může hon na lišku rozdělit britskou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory, žasli zřejmě podobně včera i čtenáři britského nedělníku Sunday Telegraph, když četli o tom, jak na dveřích jednoho českého statku vítá návštěvníky cedule s textem: "Kozí sýry. Ručně hnětené. Vyráběné na základě rodinného receptu po šest generací. Naprosto nevyhovující normám EU, tudíž určeno ke krmným účelům. Testováno na lidech."

Britové si přečetli, že čeští zdravotní inspektoři postávají před statkem sedláka Hájka a ptají se lidí, kteří si od něj koupili oblíbený kozí sýr, co s ním budou dělat. Jelikož všichni tvrdí, že ho kupují pro zvířata, čeští úředníci si nyní usmysleli, že sýry sedláka Hájka mohou zvířatům ublížit, protože obsahují koření a byliny. Nakonec to tedy vypadá, že podobně jako v Británii, jde i u nás úřadům o dobro zvířat. Uhodnout, co bude, není těžké. Tradiční hony na lišku budou zakázány a lišky postříleny. A tradiční kozí sýr bude nahrazen nějakou průmyslovou potravinářskou chemikálií s patřičným obsahem stabilizátorů, emulgátorů, konzervátorů a barviv. Jakkoli rozmanité jsou příběhy různých tradic, končí trapně stejně globálně.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.