Lidem, co vydělají hodně peněz, se mění charakter. Stejně to umí psychedelika, myslí si Dejčmar

24. leden 2020

Je ekonom a jeden z našich největších mecenášů. Je spolumajitelem finanční skupiny RSJ, galerie DOX, pohybuje se kolem módy, podporuje bláznivé projekty, jeho vášní je filozofie a psychologie. Hostem Osobnosti Plus je Václav Dejčmar.

Čtěte také

„Nikdy jsem nebyl byznysmen. Jsem spíš více intelektuál, filozof, baví mě číst knížky, psát o věcech, zkoumat je. Vždy jsem věřil, na rozdíl od různých levicových umělců, že si svoji zábavu budu muset zaplatit sám. Proto jsem se v poměrně brzkém věku rozhodl, že si na ni musím vydělat,“ říká. 

„Jsem a vždycky jsem byl investorem. Hledám lidi, kteří jsou šikovnější než já, mají nápady. A já se snažím vytvářet prostředí,“ popisuje Dejčmar své aktivity.

Investiční příležitosti vyhledává nejen v současných klíčových odvětvích, ale angažuje se i v umění a módě. „Musí to být, lidově řečeno, dostatečně šílené, aby mě to bavilo,“ přiznává.  

Peníze vs. LSD

O penězích mluví jako o energii, která není negativní ani pozitivní. Podle něj odhalí lidský charakter podobně jako psychedelika (třeba LSD, psilocybin, tzv. houbičky, konopí). „Lidé, kteří je vydělají, se často mění. A mění se k tomu, co už v nich je. Jen se to celé zesílí.“ 

Čtěte také

Mezi Dejčmarovy koníčky dokonce patří produkce a režie filmů. V současné době spolupracuje na celovečerním snímku o Václavu Havlovi. Je přesvědčený, že i 30 let po revoluci má smysl takovýto snímek natočit.

„Mladá generace už vlastně neví, kdo byl Václav Havel. Často čerpá ze zkreslených informací na sociálních sítích. Občas to vypadá, že to byl největší škůdce Česka. To je zcela absurdní. Myslím si, že jedna z vlastností tohoto národa je, že si neváží vlastních velkých osobností.“ 

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Václav Dejčmar prozradí, proč je podle něj těžší peníze utrácet než vydělávat, čím se řídí při svém investování a přiblíží také svůj zájem o psychologii a změněné stavy vědomí. 

Spustit audio

Související