Lída Rakušanová: Zoufalá resuscitace ODS

1. březen 2013

Nic nového pod sluncem: jestliže Výkonná rada ODS zrušila včera hned tři oblastní sdružení v různých částech Prahy kvůli podezření, že se v nich uměle navyšoval počet členů, byla to pro veřejnost už jen kdovíkolikátá repríza notoricky známého představení.

Premiéru měl tenhle kus s černými dušemi v hlavních rolích někdy v roce 2008, a to takřka současně na pódiích obou hlavních politických stran, ODS i ČSSD. Severočeská ODS jej ovšem ztvárnila natolik impresivně, že se podle ní vžilo i označení pro téma jako takové: velrybářské praktiky. To proto, že 3. prosince 2008 stačilo říct v jisté teplické restauraci heslo Velrybář, aby se příchozí stal na pár hodin členem ODS a na okresní schůzi, která se tam právě konala, hlasoval podle pokynů. Za odměnu mohl prý sníst a vypít, co hrdlo ráčilo.

O dva roky později zjistil Českobudějovický deník podezřelé navyšování členů i v jihočeské ODS. Rychlokvašení členové dostávali údajně za vstup tisícovku, a pětistovku na ruku za hlasování. Což tamní funkcionáři samozřejmě popřeli. Faktem nicméně zůstává, že například tehdejšímu šéfovi sdružení 3 Martinu Kubovi, dnešnímu ministru průmyslu a obchodu, vzrostl v jeho buňce počet členů z května 2006 do listopadu 2008 u 58 na 245. „Žoldácké“ členy měla podle zdrojů Deníku rekrutovat jedna z tamních firem z řad svých zaměstnanců. Že za tím byla šedá eminence jihočeské ODS Pavel Dlouhý, bylo v regionu otevřeným tajemstvím.

Když se před třemi lety Petr Nečas ujímal vedení strany, sliboval na tehdejším kongresu ODS očistu od praktik zákulisních dohovorů, lobbistických tlaků, netransparentnosti a pletich. Za rok poté se Martin Kuba stal členem jeho vlády a o dva roky později prvním místopředsedou ve straně.

Včerejší rozhodnutí zrušit tři pražská sdružení, důvodně podezřelá z velrybářských praktik, je nicméně krok správným směrem. Zvlášť, když je za tím vším evidentně vnitrostranický boj o postavení pražského primátora v ODS. Veřejnost to ale nenadchne: ta chce spíš vědět, zda bude mít nekončící velrybářský příběh vůbec někdy derniéru.

Spustit audio