Lída Rakušanová: Ruská okupace jaderné elektrárny v Záporoží je sudem prachu

22. červenec 2022

„Radiační situace na Ukrajině zůstává normální.“ – Touto větou uzavírá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová pravidelně své příspěvky na Twitteru. Dělá to od konce února, kdy ruští vojáci nejdřív obsadili ukrajinskou elektrárnu v Černobylu a o pár dnů později zaútočili i na jadernou elektrárnu v Záporoží, největší zdroj energie z jádra v Evropě.

V Českém rozhlasu tenkrát řekla, že „Rusové zešíleli“, když ji začali ostřelovat. A že tím „porušili ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů“.

Čtěte také

Rusové ovšem nezešíleli. Jednak zachází Putinovo vojsko s mezinárodními konvencemi permanentně jako s onucí, ale především ruští agresoři vědí, že pro ně neexistuje bezpečnější ochrana před ukrajinskou odvetou, než je právě jaderná elektrárna. Na tu Ukrajinci nikdy s těžkou vojenskou technikou nezaútočí, protože, jak řekl ministr zahraničí Kuleba, kdyby záporožská elektrárna explodovala, dojde ke katastrofě desetkrát větší než v Černobylu.

Ruští vojáci to oné noci na pátek 4. března, kdy záporožskou elektrárnu přepadli, přesto riskovali a nepřerušili útok ani když v areálu začalo hořet. Teď se ukázalo, co tím sledovali. V elektrárně sice nechali pracovat – za otrockých podmínek – ukrajinský personál, ale hlavně si tam navezli tanky a munici.

Nedobytná raketová základna

A podle šéfa ukrajinského Energoatomu Petro Kotina si z této atomové elektrárny, třikrát výkonnější než Temelín, udělali de facto raketovou základnu. Z ní ostřelují „raketovými systémy druhou stranu Dněpru a území kolem Nikopolu“.

Čtěte také

V těchto dnech hodlají celý svůj armádní arsenál přestěhovat do strojoven v prvních třech blocích. Tím by ovšem do nich zablokovali přístup hasičům. Nehledě na to, že bezpečnostní pravidla tam skladování výbušného materiálu samozřejmě nedovolují.

Celkem je v elektrárně údajně na 500 ruských vojáků. Evidentně netuší, že sedí na sudu s prachem. Nebo je jim to jedno. Organizace Greenpeace totiž upozornila, že v lokalitě elektrárny je velké množství vyhořelého paliva, a to jak v bazénech, tak v takzvaném suchém skladu pod širým nebem.

Lída Rakušanová

Pokud by se přerušilo chlazení tohoto vyhořelého paliva, došlo by k požáru a následná radiace by zasáhla nejen Ukrajinu, ale i značnou část Evropy.

Perverzní proměnou uloupené atomové elektrárny v de facto nedobytnou raketovou základnu, srovnávající se zemí všechno kolem, se Putinova armáda každopádně zapsala už teď do historie válek. Jako teroristická organizace, ohrožující celou planetu.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.