Lída Rakušanová: Válka po válce

6. květen 2022

Je to v těchto dnech 77 let, co skončila druhá světová válka. S výjimkou regionálních konfliktů poslední na našem kontinentě. A poprvé od roku 1945 se tady lidé vážně obávají, že by mohla vypuknout znova. Tentokrát ale, vzhledem k otevřeným výhrůžkám Kremlu použít atomové zbraně, eskalovat až k armagedonu. V Česku se toho bojí údajně devět lidí z deseti. V Německu každý druhý.

A všichni teď s napětím sledují, co 9. května oznámí v Kremlu bývalý kágébák Vladimir Putin: obludný ruský car, posedlý představou nejen vzkřísit někdejší mocné impérium, ale hlavně nastolit ve světě „nový pořádek“. Zákeřné přepadení Ukrajiny má být jen prvním krokem.

Čtěte také

Díky Ukrajincům, jejichž obdivuhodný odpor stmelil západní demokratické státy, je to ale ještě pořád „Putinova válka“. A Putin má možnost ji zastavit. Teoreticky by k tomu měl příležitost 9. května, kdy Moskva už tradičně a s až posvátnou pompou slaví sovětské vítězství nad nacistickým Německem.

Jak zjistila ukrajinská rozvědka, má být tentokrát zřejmě hlavním jevištěm oslav Mariupol, město, které ruské jednotky obléhaly už od začátku března a téměř ho srovnaly se zemí. Z jeho ulic teď ruští vojáci odklízejí trosky, mrtvá těla a nevybuchlou munici. Zinscenovat „vděčnost“ místních obyvatel ruským okupantům tam prý z Moskvy přijel i známý televizní moderátor Vladimri Solovjov.

Války končí často patem

Že by se v podzemních katakombách mariupolské ocelárny Azovstal mohli ještě i v pondělí ukrajinští vojáci hrdinně bránit ruské přesile, by organizátorům oslav nevadilo.

Čtěte také

Tradici namalovaných kulis, zastírajících podél cesty zbědovanými vesnicemi zcela opačnou realitu, založil v Rusku pověstný kníže Potěmkin už v roce 1787, když se carevna Kateřina II. jela z Petrohradu podívat na tehdy krátce předtím anektovaný Krym. Budeme-li optimisté, mohl by Vladimir Putin tuhle ironii dějin teď dovršit prohlášením, že „mise je splněna“.

Izraelský historik Yuval Noah Harari, autor knihy Krátké dějiny lidstva, upozorňuje, že konec války nebývá otázkou vítězství nebo porážky. Mnohem častěji končí války patem.

Lída Rakušanová

Poté, co obě strany zváží rizika. V případě Ukrajiny a Ruska vzrůstá ale s každým dalším válečným zločinem nebezpečí, že se z války jednoho muže stane válka mezi národy. Putin zasévá mezi Rusy a Ukrajince rozkol na generace. 9. května bude mít šanci spirálu nenávisti zastavit. Buďme alespoň na chvíli optimisté a věřme, že ji nepromarní.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio