Lída Rakušanová: Povodně už umíme

3. červen 2013

Byly podle vás místní samosprávy na záplavy dostatečně připraveny? Na tuhle anketní otázku na webu čtk odpověděl ano jen každý pátý, zatímco skoro 80 procent z oněch více než pěti set účastníků se rozhodlo pro „ne“. Za zamyšlení stojí, co to vlastně znamená „být připraven“ na katastrofy jako je ta, kterou právě prožíváme.

Patrné je na první pohled, že na rozdíl od povodní před jedenácti lety teď hrozící nebezpečí nikdo nepodceňoval. Co mají dělat, věděli nejen záchranáři a hasiči, ale zrovna tak i lidé v ohrožených oblastech, kteří strávili víkend většinou tím, že vyklízeli sklepy a garáže a stěhovali nábytek z přízemí do pater. Věděli to i v pražské zoologické zahradě, kde z ohrožené dolní části, kam se rozlila voda, přestěhovali stovky zvířat do bezpečí, aniž by tentokrát zahynulo jedno jediné z nich. Věděly to dokonce i gorily, které nebylo třeba ani uspat, protože až na jednu vylezly do protipovodňové věže samy. A v neposlední řadě věděly i technické služby samospráv, jak a kde mají montovat protipovodňové stěny.

Jiná věc je, že tato protipovodňová opatření, která stála daňové poplatníky v uplynulém desetiletí miliardy, procházejí v těchto hodinách zásadní zatěžkávací zkouškou. Když pomineme fakt, že někdy je příroda prostě mocnější než člověk, mohou selhat prakticky ze dvou důvodů: buď byla poddimenzovaná, protože si ti, kdo je naplánovali, odmítli připustit, že by tzv. „stoletá voda“ mohla přijít znovu za pouhých jedenáct let. Anebo selhala jejich údržba. Loni v březnu přinesly Lidové noviny zprávu, opřenou o posudky statiků, podle nichž jsou protipovodňové zábrany v Praze, konkrétně například ta u Hergetovy cihelny, kvůli trhlinám v tak desolátním stavu, že je třeba je zbourat a postavit znovu.

Zda měl zmíněný znalecký posudek nějaké konkrétní důsledky, už noviny neuvedly. Ukáže se to teď, až voda opadne a Vltava se vrátí do svých břehů. Teprve pak lze bilancovat, čemu bylo možno zabránit a co odvrátit prostě nebylo v lidských silách. Jedno je ale možné konstatovat už dnes: mezilidská solidarita je i tentokrát bez trhlin.

Spustit audio