Lída Rakušanová: NATO slaví 75 let své existence na sudu s prachem

12. červenec 2024

Kdyby se dala předvídat budoucnost, nejspíš by se před 16 lety na summitu NATO v Bukurešti Ukrajina a Gruzie – dva tehdejší aspiranti na členství v Severoatlantické alianci – nemusely spokojit jen s nezávazným příslibem, že se „dřív, nebo později“ stanou jejími členy. Už tehdy by od ní s velkou pravděpodobností získali tzv. Akční plán, podle kterého by se obě země mohly na právoplatné členství připravovat zcela konkrétně.

Podporoval je v tom tenkrát spolu s novými členy Aliance americký prezident Bush. A ztroskotalo to na odporu Francie a Německa. Prezident Sarkozy a kancléřka Merkelová nechtěli dráždit Putina.

Čtěte také

Bylo to jen rok poté, co Putin vystoupil na bezpečnostní konferenci v Mnichově a de facto sdělil Západu, že si Rusko nárokuje jako sféru svého vlivu i celý bývalý sovětský blok.

Konkrétní Akční plán vstupu do Aliance nemá ruskou agresí drcená Ukrajina dodnes. A na současném summitu NATO ve Washingtonu, kde Aliance slavila tři čtvrtě století existence, připojil loučící se šéf NATO Stoltenberg k tehdejšímu příslibu jen to, že je cesta Ukrajiny do NATO „nezvratná“. Jak se to poslouchalo ukrajinskému prezidentovi, si jde snadno domyslet.

Putinovo Novorusko? 

Je téměř jisté, že přepadnout Ukrajinu chráněnou deštníkem Severoatlantické aliance by si Putin dvakrát rozmyslel. Teď naopak dokazuje, že s jídlem roste chuť – a kde jsou ty doby, kdy kremelský vládce tvrdil, že chce jen ochránit ruské obyvatelstvo na východě Ukrajiny před „ukrajinskými nacisty“. 

Čtěte také

Teď vyžaduje už i všechny protiprávně anektované ukrajinské regiony, a to včetně oblastí, které ruští vojáci vůbec nedobyli. Které si Rusko přesto přisvojilo a v nových vydáních jejich zeměpisných map je prezentuje pod názvem Novorusko.

To ale není všechno – jak naznačil bývalý ruský prezident Medveděv na sociální síti Telegram, i kdyby Ukrajina nakrásně přistoupila na Putinův diktát a prezident Zelenskyj odstoupil, přeskupili by prý ukrajinští „radikálové“ jenom své síly a dál by byli u moci. Takže je podle něj nutné „přivést do náruče Ruska“ i všechny ostatní ukrajinské regiony. 

Myslet si, že tím by imperiální ambice Kremlu skončily, je víc než naivní. Takže nezbývá než se pokusit zmařit Putinovy plány protiofenzivou.

Lída Rakušanová

To se Ukrajině nepodaří bez ještě větších dodávek zbraní ze Západu. Potřebovala by například systémy protivzdušné obrany.

Problém podle amerických vojenských expertů je, že na trhu chybí. Po konci studené války do nich západní státy už neinvestovaly. Že by své arzenály měly budovat kvůli Rusku, nikdo nečekal. Bohužel, předpověď budoucnosti bývá nejistá.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio