Marek Hudema: NATO bude po zvolení Trumpa asi dost jiné

8. červenec 2024

Pokud Donald Trump zvítězí v amerických prezidentských volbách, čekají Severoatlantickou alianci velké změny.  Podle serveru Politico sice Trump a jeho okolí nechtějí, aby Amerika opustila Alianci, ale tím dobré zprávy končí.

Trump požaduje, aby Evropané platili na obranu víc. Jeho podporovatelé totiž mají dojem, že Evropa nechává svou ochranu na Americe a jen se „veze“.

Čtěte také

Trumpovo okolí, tedy podle serveru Politico, proto přišlo se šalamounským řešením: Kdo nebude dávat na obranu víc než dvě procenta HDP, toho Spojené státy nebudou vojensky chránit. Jen politicky, slovními proklamacemi.

Současně Američané stáhnou většinu svých pozemních vojsk ze starého kontinentu a ponechají tu jen letectvo, lodě a jaderné zbraně.

Některé země nemohou ale rychle zvýšit své obranné výdaje, a pokud by jejich území nebránila i americká vojska, ostatní Evropané by jim zřejmě nestačili v dostatečném množství přijít na pomoc.

Čtěte také

Navíc američtí vojáci na zemi zajišťují, že se Washington chtě nechtě do obrany Evropy zapojí. Jsou totiž poblíž hranic s Ruskem. Pokud by Moskva zaútočila, znamenalo by to i americké oběti – na to by musel každý americký prezident reagovat.

Pokud ovšem dojde ke konfliktu a nikomu z Američanů nebude zkřiven ani vlásek a zároveň americký prezident nebude mít možnost poslat do boje rychle pozemní vojsko, bude stát jen před volbou: Nedělat nic, nebo zaútočit jadernými zbraněmi. Riskoval by ale Trump ruský odvetný úder kvůli obsazení lotyšské Rigy či pohraniční estonské Narvy? Asi ne.

Jak Trump vyřeší válku na Ukrajině?

Trump slibuje také ukončit rusko-ukrajinskou válku, a to prý tím, že slíbí Moskvě nerozšiřování NATO a část ukrajinského území. Zřejmě by přitom osobně jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putin, a ne jen zprostředkoval rusko-ukrajinská jednání.

Bylo by to porušení slibu, že se Ukrajina jednou stane členem Aliance a diktátem Ukrajině. NATO by se stalo spolkem neschopným se bránit, navíc s pověstí podvodníků a „Mnichovanů“. Doufejme, že k tomu nedojde.

Marek Hudema

Znamenalo by to totiž nakonec i růst nedůvěry a napětí mezi evropskými zeměmi s nevypočitatelnými důsledky.

Zmizel by tak definitivně původní cíl Severoatlantické aliance, který její první tajemník lord Hastings Ismay charakterizoval tak, že jde o to udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo Evropu a Německo při zemi.  

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.