Lída Rakušanová: Katolická církev řeší na konferenci špičku ledovce

22. únor 2019

Propastnou hloubku dilematu, ve kterém se už řadu let topí katolická církev, ozřejmil bezděky papež František ještě před zahájením čtyřdenní konference proti zneužívání dětí kněžími, která se v těchto dnech koná ve Vatikánu.

Na jedné straně totiž zdůraznil, že očekává od církve „konkrétní a účinná opatření“ v boji proti tomuto zlu, a vyzval církev, aby vyslyšela hlas těch, kteří volají po spravedlnosti.

Bergoglio je už 5 let papežem Františkem. Mluví o uprchlících i kontroverzních tématech

Papež František

První z Ameriky, první z jižní polokoule, první jménem František. Přesně před pěti lety zvolilo shromáždění kardinálů papežem Argentince Jorgeho Maria Bergoglia. Od prvního okamžiku si jako svoje hlavní motto vytyčil lidský přístup a neformální pokoru. „Stal se nečekaně mluvčím humanistické politiky, která spoustě lidí ve veřejném globálním prostoru chybí,” říká teolog Jakub Ort.

Ale na druhé straně zároveň specifikoval, jak má kritika církve vypadat: „Každý si musí být vědom, že i on sám je hříšník a tudíž musí odpouštět druhým“, řekl a dodal: „Kdo svůj život stráví jenom obžalobami, je přítelem ďábla.“

Jinými slovy, papež žádá, aby kritika katolické církve byla konstruktivní a nikoli destruktivní. Potíž je v tom, kdo a jak tohle určí. Kdo zažil komunistickou totalitu, vzpomene si, jak snadné bylo utnout jakoukoli kritiku poukazem na to, že není konstruktivní.

Organizátoři konference sice tvrdí, že jde o mezník v přístupu církve k případům sexuálního násilí, které mnozí hodnostáři zametali pod stůl, aby ochránili pověst církve. Oběti sexuálního násilí si přesto nedělají iluze, že by z konference vzešla nějaká konkrétní opatření a pravidla. Spíš jde o jakýsi celosvětový „workshop“ pro nejvyšší církevní představitele. Včetně kardinála Duky jako předsedy České biskupské konference.

Kultura mlčení

Martin Vaňáč: Mentalita v církvi se mění, případy zneužívání vyplouvají na povrch

Teolog Martin Vaňáč

Zneužívání dětí duchovními je pro církev dlouhodobý a strukturální problém. To jsou slova teologa Martina Vaňáče, podle kterého se katolická církev musí připravit na to, že kauzy budou vyplouvat na povrch pořád dál. Jako například nedávno v Pensylvánii.

Faktem je, že na světové mapě odhalených případů zneužívání mladistvých katolickými kněžími vypadá Česká republika jako bílé místo. Mělo by to logiku nejen kvůli zdejšímu vlažnému přístupu k církvím, ale i proto, že za totality byla katolická církev kvůli svému napojení na Vatikán pod drobnohledem policie.

Za posledních 30 let tu bylo za sexuální delikty odsouzeno deset katolických duchovních. Před odjezdem do Vatikánu dostal kardinál Duka nicméně dopis 20 signatářů, žádajících zpřístupnění církevních archivních materiálů veřejnosti.

Zdůraznit je ovšem třeba, že katolická církev odkrývá na své konferenci o zneužívání mladistvých kněžími pouze špičku ledovce. Zneužívány jsou v katolické církvi také řádové sestry.

Papež má dilema. Odsouzením pronásledování Rohingů obrátí hněv na barmské křesťany

03653389.jpeg

Nejvyšší představitel katolické církve, papež František, dnes zahajuje návštěvu Barmy. V posledních měsících tam bylo vyhnáno z Rakhinského státu do sousedního Bangladéše na 620 tisíc příslušníků muslimského etnika Rohingů. Spojené státy dokonce jejich vyhnání označily za etnickou čistku.

Nedávno to přiznal i papež František a mluvil dokonce o sexuálním otroctví v jistém katolickém společenství, které jeho předchůdce papež Benedikt okamžitě po svém uvedení do úřadu v roce 2005 rozpustil.

Mezinárodní svaz ženských řádů, reprezentující půl milionu jeptišek, si nedávno stěžoval na to, že se v církvi etablovala „kultura mlčení“ a vyzval řádové sestry, aby každý takový případ ohlašovaly. Faktem je, že sporadicky se to například v Německu už děje.

A najevo vycházejí otřesné případy, kdy osmnáctiletou řádovou sestru, těhotnou po znásilnění knězem, církev zavrhne a nepomůže jí ani soud, protože se, ztuhlá hrůzou, dostatečně nebránila a nekřičela, když ji její zpovědník přepadl.

Lída Rakušanová

Ženský magazín vatikánského listu L´Osservatore Romano v jednom ze svých posledních vydání potvrdil, že církev znásilňování řeholnic ignoruje. A dodal, že to souvisí se strukturou katolické církve, v níž muži mají veškerou moc.

Zajímavé by bylo zjistit, do jaké kategorie, zda konstruktivní nebo té ďáblovy, by tuto kritiku, mířící k samému jádru struktury katolické církve, zařadil papež František…

Spustit audio