Martin Vaňáč: Mentalita v církvi se mění, případy zneužívání vyplouvají na povrch

Zneužívání dětí duchovními je pro církev dlouhodobý a strukturální problém. To jsou slova teologa Martina Vaňáče, podle kterého se katolická církev musí připravit na to, že kauzy budou vyplouvat na povrch pořád dál. Jako například nedávno v Pensylvánii.

„Problém je, jak se s těmito případy zacházelo. Případy vyplouvají na povrch právě pro to, že se mění mentalita v církvi,“ říká s tím, že dříve byla spíše tendence o nich nemluvit, nebo je vyšetřovat utajeně, dnes se ale klade důraz na to, aby byla úzká spolupráce s veřejnými nebo státní orgány.

Nejvíce také podle něj vyplouvají na povrch případy, kde byla dříve nějaká nečinnost – dotyční lidé byli tehdy přeložení a mohli páchat trestnou činnost dál. A v té souvislosti připomíná, že do druhého vatikánského koncilu v 60. letech bylo mnohdy vnímáno, že společnost je vůči církvi nepřátelská.

Papež František se snaží rozbíjet struktury a systém krytí případů zneužívání


Martin Vaňáč

„Byl tam jeden z důvodů nedávat ještě další podněty, aby okolní společnost mohla ještě nějakým způsobem útočit. Z tohoto úmyslu se děly věci, které byly ještě horší,“ vysvětluje s tím, že poslední dva papežové jasně přiznávají, že takový přístup byl špatný.

„Prosazují nulovou toleranci jak proti pachatelům takovýchto skutků, tak vůči těm, kteří je kryli,“ zdůrazňuje.

autoři: Marie Bastlová , prh