Lída Rakušanová: Boj proti korupci jako volební tahák

10. září 2013

Soudíc podle poselství předvolebních billboardů, přestávají politické strany považovat boj proti korupci za extra tahák. Což ovšem neznamená, že by snad korupce polevila. Reflektuje to pouze skutečnost, že vzhledem k chabým protikorupčním výsledkům minulých vlád si zvláště politici parlamentních stran uvědomují, že mohou voliče opakovanou protikorupční rétorikou tak akorát naštvat.

Dlužno dodat, že na rozdíl například od Zemanovy „akce čisté ruce“, která se v roce 1998 ukázala být jen předvolební bublinou, může si vláda Petra Nečase, ač na vlastním korupčním jednání nakonec ztroskotala, přece jen něco připsat k dobru. Konkrétně zákony o veřejných zakázkách a o anonymních akciích. Podstaty problému s korupcí se tím ale nedotkla.

Ta totiž spočívá v tom, že v průběhu let přestala korupce parazitovat na systému a stala se jeho součástí. Obálky a všimné nejsou už podstatné. Dneska ovlivňuje korupce i formulování pravidel, která vznikají na politické rovině. Do zákonů se tak prostřednictvím lobbyistů a advokátních kanceláří dostávají čas od času i paragrafy, legalizující to, co ještě včera bylo nelegální. Nejde přitom o žádný zanedbatelný problém: Podle střízlivých odhadů stojí systémová korupce Českou republiku víc než 60 miliard ročně, což jsou skoro dvě třetiny ročního schodku státního rozpočtu.

Že s tím voliči mohou něco dělat, chce v nadcházejících volbách dokázat iniciativa „Rekonstrukce státu“, sdružující na dvě desítky občanských protikorupčních iniciativ. Pro orientaci voličů hodlá totiž od hlavních kandidátů do sněmovny sbírat písemné závazky, že budou prosazovat klíčové protikorupční zákony. A protože kandidáti, jak známo, slíbí před volbami kde co, chtějí aktivisté následně sledovat, jak politici budou své sliby dodržovat. Sledovali to ostatně už v uplynulém volebním období. A před volbami zveřejní jména těch bývalých poslanců a senátorů, kteří v minulém parlamentu protikorupční zákony nejvíc zdržovali a blokovali.

Ony klíčové protikorupční zákony přitom Rekonstrukce státu definuje zcela konkrétně: je jich osm a šest z nich už měla na stole minulá sněmovna. Od zákona o státní službě, přes zveřejňování smluv až po rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Jejím rozpuštěním spadly pod stůl. A na politicích, kteří se zaváží k podpoře protikorupčních zákonů, pak bude, aby se v nové sněmovně rychle dostaly na pořad jednání. Voliči, kteří chtějí kroužkovat, to jistě ocení. Kolik jich bude, je jiná věc. V každém případě se ukáže, jak je to se zdejším odhodláním potírat korupci doopravdy.

Spustit audio