Libor Dvořák: Z ukrajinské pasti syrskými vrátky se snaží dostat Putin

29. září 2015

„Z ukrajinské pasti syrskými vrátky,“ praví jeden lapidární komentář ke včerejším páně Putinovým výkonům v sídle OSN – a líp už to snad ani říct nejde.

Vladimir Putin se opět prosadil jako skvělý taktik a ze své v tuto chvíli vlastně slabé pozice vytěžil maximum.

V projevu na půdě Valného shromáždění volil tón až agresivně ofenzivní a v rámci rozkladu o tom, jak západní země dnešní syrskou krizi v podstatě vyvolaly (což je tvrzení, na němž je bohužel hodně pravdy – zvlášť když se k tomu přihodí ještě Afghánistán, Somálsko, Irák či Lybie), skoro pateticky zvolal: „Uvědomujete si vůbec, co jste způsobili?“

Člověk se zkrátka nestačil divit: Muž, jehož bychom v intencích někdejšího komunistického ptydepe v souvislosti s humanitární katastrofou na Ukrajině mohli označit za „válečného štváče“, na zřejmě nejvznešenější tribunu současného světa dorazil jako mírotvorce, zcela samozřejmě mávající olivovou ratolestí.

Čtěte také

V židovské tradici se podobnému počínání říká chucpe. Ostatně ukrajinská delegace v čele s prezidentem Porošenkem během Putinova projevu ze sálu demonstrativně odešla a skupina lidí na balkonu přímo proti řečníkovi rozvinula prostřílenou ukrajinskou vlajku z donbaských bojišť.

Podstatně méně informací máme o Putinově setkání s americkým prezidentem Obamou. Faktem je, že místo plánovaných 55 minut trvalo půldruhé hodiny, což naznačuje, že oba státníci si mohli říct opravdu ledacos.

že Ruský prezident v OSN porazil svého amerického kolegu přinejmenším na body

Přívlastky typu „otevřené a konstruktivní“, jimiž tuto debatu opentlili zasvěcení diplomaté, svědčí o jednom – atmosféra asi nejdůležitějšího newyorského rokování těchto dnů příliš přívětivá nebyla.

Závěrem krátkého zamyšlení se tedy nabízí přinejmenším trojí „zaplaťpánbu“. Zaplaťpánbu, že se prezidenti dvou velmi důležitých zemí světa, jejichž kontakty jsou dnes na bodu mrazu, vůbec sešli.

Zaplaťpánbu, že k jisté užitečné dohodě zřejmě dospěli zejména v otázce boje proti IS.

A konečně zaplaťpánbu, že se Vladimir Putin viditelně ocitl pod tlakem, který ho nutí hledat únik z ukrajinské klece syrskými vrátky.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio