Libor Dvořák: Ve 21. století se hranice nemění silou, prohlásil Biden na Ukrajině

8. prosinec 2015

Jak praví většina dnešních ukrajinských médií, v Nejvyšší radě, což je ukrajinský jednokomorový parlament, proběhlo historické vystoupení amerického viceprezidenta Josepha Bidena. Je to vůbec první americký viceprezident, který kdy v ukrajinském parlamentu promluvil.

„Ve 21. století se hranice nemění silou,“ prohlásil Joe Biden, samozřejmě na adresu Ruska, v patrně nejpodstatnější pasáži svého projevu, který sledovali nejen poslanci, ale i nejvyšší představitelé výkonné moci Petro Porošenko, Arsenij Jaceňjuk a Alexandr Turčinov.

Biden pokračoval: „Neměnné hranice jsou základním pravidlem. Rusko toto pravidlo porušilo a porušuje je dál.“

Biden samozřejmě připomněl ruské angažmá na východní Ukrajině i to, že tam Rusové přesunuli regulérní jednotky své armády a přesouvají je tam dál, a že veškerou činnost separatistů v Donbasu samozřejmě organizuje a řídí Moskva.

A americký viceprezident vyslovil i to nejpodstatnější – totiž že „Spojené státy nikdy, opakuji nikdy, neuznají anexi Krymu“.

Čtěte také

Řekl bych, že právě tato věta musela v ukrajinských poslancích i špičkových politicích vzbudit největší zadostiučinění, protože Kyjev se, v mnoha ohledech právem, obává, že ukrajinská otázka, neřkuli otázka Krymu, ustupuje ve světle rozhořčeného boje euroamerického světa s IS tak trochu do pozadí.

Ostatně Moskva je často podezírána, že do syrského dobrodružství šla právě s touto kalkulací a že by v případě výraznějšího úspěchu svých zbraní mohla po Západu chtít tiché uznání svých územních zisků na Ukrajině.

Americký viceprezident Joe Biden s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem

Joe Biden dnes v Kyjevě tedy ukrajinské obavy z podobného scénáře alespoň na čas a alespoň zčásti rozptýlil.

Na druhé straně nešetřil ani své hostitele: Připomněl jim, že případné nové územní členění země, které by východním oblastem Ukrajiny přineslo větší samostatnost, není v rozporu s pravidly existence unitárního státu, který jako jedinou možnost připouští současné nejvyšší ukrajinské vedení.

Ještě větší starosti však Američanům dělá katastrofální korupce v zemi, která je možná vůbec nejhorší v Evropě.

Už včera Biden prezidentu Porošenkovi slíbil k dosavadní půlmiliardě dolarů americké pomoci Ukrajině dalších 190 milionů, určených především na realizaci potřebných reforem.

Otázkou samozřejmě je, jak prozatím oligarchicky řízená těžce zkoušená země na pomezí východu a západu starého kontinentu s těmito prostředky naloží. Vnitřní ukrajinské problémy jsou po skončení horké fáze bojů se separatisty stále zřejmější.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio