Libor Dvořák: Trump a mírový plán pro Ukrajinu

6. červenec 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval amerického exprezidenta a nejvážnějšího uchazeče o post hlavy státu v letošních listopadových prezidentských volbách v USA, Donalda Trumpa, aby se s ním a poté i se zbytkem světa podělil o svou představu ukončení války na Ukrajině do 24 hodin. Učinil tak ve středečním interview pro Bloomberg TV.

K tomuto známému zaklínadlu obratného manipulátora značné části amerického voličstva před pár dny přibylo i Trumpovo tvrzení, že je tak s to učinit dokonce hned po svém zvolení a ještě před oficiálním nástupem do úřadu.

Čtěte také

To zaznívá od samého počátku nerealisticky a jeho účel je rovnou zřejmý: získat 5. listopadu hlasy těch amerických politických prosťáčků, kteří si přejí mír za každou cenu a jsou přesvědčeni, že fanfarón s neodmyslitenou blonďatou hřívou něco podobného skutečně dokáže. Člověk se schopností alespoň elementární zdravé úvahy se tímto zjevným nesmyslem prostě nezabývá.

Mírné jasno do celé záležitosti vnesli dva Trumpovi klíčoví poradci, náčelníci štábů v Národní bezpečností radě USA v letech jeho prvního prezidentství Keith Kellogg a Fred Feitz. Ti svému patronovi předložili vcelku konkrétní plán, který ovšem automaticky neguje blábol o 24 hodinách a přichází s daleko realističtějším rozvrhem na zhruba dva měsíce – i když i to se zdá příliš málo.

Dlouhá cesta k míru

Nicméně tato iniciativa předpokládá, že Kyjev dostane více amerických zbraní jedině v případě, že bude ochoten zahájit s Moskvou přímé rozhovory. Jak sdělil agentuře Reuters Keith Kellogg, Moskva bude zároveň upozorněna, že pokud mírové rozhovory odmítne, Spojené státy zesílí vojenskou podporu Ukrajiny. Podle tohoto plánu by na podobných mírových rozhovorech mělo být dosaženo zastavení palby na „aktuální frontové linii“.

Trump už prý na plán v zásadě přistoupil. Příprava podobných rozhovorů by ovšem už v tuto chvíli předpokládala důvěrná diplomatická ujednání s Kremlem, jež však jeho mluvčí Dmitrij Peskov rezolutně vyloučil.

Libor Dvořák

Jak ukrajinský, tak ruský prezident se s těmito informacemi jistě se zájmem seznámili, ale na jeden podstatný detail oba reagovali stejně: jak Zelenskyj, tak Putin vyslovili podezření, ne-li rovnou obvinění, že druhá strana jakékoli příměří či jen zastavení palby okamžitě využije k tomu, aby přeskupila své síly, doplnila stavy mužstva či nahradila zničené a poškozené zbraně novými.

Tento vcelku očekavatelný postoj naznačuje jedno jediné: cesta k míru, ať už přímá či zprostředkovaná, bude ještě hodně dlouhá.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio