Libor Dvořák: V Rusku slaví Den jednoty

4. listopad 2015

Po celém Rusku dnes proběhly oslavy poměrně nového, ale vlastně staronového státního svátku – Dne národní jednoty: původně se totiž slavil v carském Rusku do roku 1917.

Nově se tento svátek slaví od roku 2005 a jeho hlavním posláním původně bylo vytlačit tradici 7. listopadu.

„Jsme jednotni!“ konstatovalo ústřední heslo dnešní akce v Moskvě. Transparent s tímto lakonickým výrokem, který má být a zřejmě i je vyjádřením pocitů většiny současných Rusů, kteří fandí prezidentu Putinovi a bez dlouhého uvažování schvalují jak jeho v poslední době hodně uchřadlé počínání na východní Ukrajině, tak jeho nejnovější válečnické dobrodružství v Sýrii, jehož výsledek je zatím opravdu ve hvězdách – a nejenom v těch kremelských. Ale k věci nejdřív ryze faktograficky.

Od stanice metra Majakovskaja po Tverské směrem k Rudému náměstí vyrazil průvod, čítající 85 tisíc lidí. V čele kráčeli novodobí partajní tajemníci, počínaje představiteli prezidentské strany Jednotné Rusko a konče zakladatelem Liberálně-demokratické strany Ruska (dle názoru mnohých produktem KGB z konce perestrojky) a možná hlavním garantem zákona, jímž byl pře deseti lety zákon o Dni národní jednoty schválen – Vladimirem Žirinovským.

Čtěte také

Vše probíhalo jako za starých dobrých sovětských časů na prvního máje: jásající masy (mimochodem většinou dělníci z velkých moskevských továren a studenti vysokých škol) prošly městem a na konci je čekala lidová veselice.

Příznačné byly zajisté i další transparenty, které se v průvodu objevily. Alespoň namátkou: „Vše pro Rusko, Rusko pro všechny!“ anebo „Za jednotu od Kamčatky až po Krym!“ až po zdánlivě vskutku nezdolné „Dokud jsme jednotni, jsme neporazitelní!“

Většina současných Rusů fandí prezidentu Putinovi

Tohle na spontánní výraz nálad lidu vskutku nevypadá – propagandistická plakátovost tu čiší opravdu z každého slova. Tolik události dnešního dne přinejmenším v Moskvě, i když na jiných místech Ruska to vypadalo zhruba stejně.

Mnohem zajímavější je, a to uvidíme už za tři dny, nakolik se ruským úřadům daří tradici starou vytlačit tradicí novou, navíc nejviditelněji reprezentovanou nacionalistickými a snad i válečnickými a dobyvatelskými vášněmi (viz Krym).

Jenže – zatímco výročí říjnové revoluce má zejména střední a starší generace opravu v krvi, počátek listopadu 1612, tedy den osvobození Moskvy domobraneckými oddíly Minina a Požarského od polsko-litevských uchvatitelů (o nichž se dnes mluví anonymně jako o zahraničních interventech), v Rusech zdaleka nežije tak intenzivně jako nejslavnější bolševický svátek i jiné sovětské tradice. Zvlášť když místa nejvyšší se dnes k sovětskému dědictví bez problémů hlásí.

autor: ldo
Spustit audio