Libor Dvořák: Ukrajinská vláda vydržela

17. únor 2016

Ukrajinská vláda premiéra Viktora Jaceňjuka včera překvapivě ustála své velmi nejisté pozice – nedůvěra jí parlamentem vyslovena nebyla. Pro toto řešení nakonec hlasovalo jen 194 poslanců, zatímco nedůvěru by muselo vyslovit nejméně 226 ze 450.

Velká rošáda o mnoha neznámých – tak popisují včerejší hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Arsenije Jaceňjuka v ukrajinské Nejvyšší radě, což je jednokomorový parlament země.

A není divu: se zprávou o činnosti vlády za rok 2015 nevyslovila souhlas ani jedna parlamentní frakce a 247 poslanců ze 450, tedy pohodlná většina, ji nepřijalo. Když ale došlo na lámání chleba s vyslovením nedůvěry vládě, 32 hlasů najednou chybělo. Jak je to možné?

Ukrajinská politika se sice odehrává v daleko demokratičtějším poli, než je třeba to ruské, ale na druhé straně je právě kvůli tomu daleko neprůhlednější, než cynická Putinova hra na parlamentní demokracii.

Čtěte také

Na rozdíl od ruské politické scény si však ta ukrajinská už od získání postsovětské nezávislosti nese jedno obrovské břímě, které se patrně právě včera projevilo v plné síle: bez ohledu na střídání politických formací (pravda, často se stále stejnými reálnými figurami) zemi v zásadě vládnou oligarchové typu Rinata Achmetovy či Ihora Kolomyjského.

Ti ke svým majetkům, získaným v privatizaci podstatně divočejší než byla ta česká, přidali i vlastní vlivné politické lobby, které hájí především jejich zájmy, a teprve pak, pokud vůbec, zájmy voličů.

Julia Tymošenková

Právě proto se hned po včerejším hlasování v Nejvyšší radě, které přineslo tak překvapivý výsledek, objevily hlavně ruské spekulace, že některým ukrajinským poslancům bylo zaplaceno až milion dolarů za to, aby svým hlasováním, případně nehlasováním, setrvání dosavadního kabinetu u moci podpořili.

Arsenij Jaceňjuk se sice včera večer před televizními kamerami docela upřímně radoval, ale pokud by se prokázalo, že o tento výsledek se postaraly oligarchické pikle, bylo by to pro jeho vládu i pro něj osobně nepěkné vysvědčení. Tím spíš, že například oděský gubernátor Saakašvili tento kabinet označuje za „vládu národní korupce“.

Čtěte také

Korunu všemu dnes ráno nasadila strana Baťkivščina expremiérky Julie Tymošenkové. Ta na protest proti včerejšímu hlasování ve sněmovně z vládní koalice vystoupila a k témuž vyzvala i další koaliční subjekty. Podle ukrajinského zákona se ale Nejvyšší rada k hlasování o důvěře vládě může vrátit až na svém podzimním zasedání v září.

Do té doby se zřejmě máme na co těšit, což ovšem v ironickém modu platí i o řadových Ukrajincích, kteří nad touto vládou dávno zlomili hůl a jejího očekávaného pádu se přesto nedočkali. Západní struktury, které nad Ukrajinou z pochopitelných důvodů drží ochrannou ruku, se zřejmě nestačí divit a uvažují, jak s finanční i jinou pomocí této nepochybně rozvrácené zemi dál.

Po hlasování v Nejvyšší radě se objevily ruské spekulace, že některým ukrajinským poslancům bylo zaplaceno až milion dolarů za to, aby svým hlasováním setrvání dosavadního kabinetu u moci podpořili
autor: ldo
Spustit audio