Libor Dvořák: Syrský prezident Asad navštívil neočekávaně Moskvu

21. říjen 2015

Překvapivá zpráva přišla dnes dopoledne z Moskvy: ukázalo se, že ruskou metropoli včera v opravdu dokonalém utajení navštívil syrský prezident Bašár Asad.

Kreml o celé události do světa vypustil jen dosti skoupé informace.

„Děkuji vám,“ přijel prý do Moskvy říct syrský prezident, který nemá ve zvyku moc cestovat a během 4,5leté války vlastně z Bagdádu zatím nevytáhl paty. Evidentní v tuto chvíli je, že Asad do Ruska přicestoval na Putinovo pozvání a že pracovní schůzka obou prezidentů byla zajisté velmi důležitá.

Zkusme si shrnout, co o tomto důvěrném setkání víme. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov o kremelském setkání mluvil ve velmi oblých formulacích, jež pravily, že oba vůdcové zhodnotili další perspektivy společného boje proti teroristům (který si Rusko i Sýrie představují po svém, ale v zásadě tak, aby tento boj uchoval při moci současného syrského diktátora).

Čtěte také

Zcela nesporné přitom je, že útoky asi 50 ruských bombardérů, stíhaček a vrtulníků pomohly syrským pozemním silám, jež byly před ruským zásahem v jasné defenzívě, obnovit protiútoky a zaznamenat i některé dílčí úspěchy. A přesně o to patrně oběma prezidentům šlo.

Během dnešního dne vešly ve známost také některé Putinovy výroky, během schůzky vyřčené. Nejpodstatnější z nich je zřejmě pasáž, v níž ruský prezident vyslovuje obavy nad tím, že v řadách IS a dalších extrémistických uskupení dnes bojují nejméně 4 tisíce občanů Ruska a dalších postsovětských zemí.

Pracovní schůzka prezidentů Asada a Putina byla zajisté velmi důležitá

Ti by se podle Putina mohli s bojovými zkušenostmi a patřičnou islámskou ideovou indoktrinací v hlavách vrátit zpět na území SNS a tam zahájit podobnou svatou válku, jakou dnes IS vede v Sýrii a Iráku.

Obava je to jistě legitimní a Putinovi se přísně vzato není co divit. Otázkou je jen to, zda ruské válečnické angažmá v Sýrii dokáže toto nebezpečí spíš zažehnat, nebo naopak spíš přiblížit.

Čtěte také

Že ruské vojenské dobrodružství v Sýrii nemusí být jen příslovečnou malou vítěznou válkou, která snad vyšla před sedmi lety v Gruzii, ale zoufale se v posledním půldruhém roce nepodařila na východní Ukrajině, je v tuto chvíli evidentní.

Pokud se potvrdí informace ukrajinské vojenské rozvědky, že do krymského přístavu Sevastopol bylo tajně dopraveno 26 mrtvých ruských vojáků právě ze Sýrie, není to pro ruského prezidenta dobrá zpráva.

Asad do Ruska přicestoval na Putinovo pozvání

I někteří domácí analytici varují, že Sýrie by se pro Putina mohla stát druhým Afghánistánem.

A jakmile do Ruska začnou z Blízkého východu putovat zinkové rakve, mohli by se nad smyslem tamního Putinova válečnictví začít zamýšlet i ti, kteří mu zatím bezvýhradně straní.

autor: ldo
Spustit audio