Libor Dvořák: Starosti organizátorů ruských voleb. Prosté Putinovo vítězství nestačí, požadován je triumf

13. březen 2024

Přestože nadcházející ruské prezidentské volby jsou dávno a dávno rozhodnuty předem a ani doma, ani po světě přílišný zájem nebudí, jejich přímí organizátoři mají stále plno starostí. Do poslední chvíle si lámou hlavu s tím, jak dosáhnout úřady požadovaného výsledku nejméně 80procentní voličské účasti a také toho, aby nejméně 80 procent hlasů bylo odevzdáno právě Putinovi.

Kdo bude dalším ruským prezidentem, se v zásadě ví už od skončení předešlých prezidentských voleb a nejpozději pak od poměrně nedávného oficiálního oznámení Putinovy kandidatury. A jak je v kraji už skoro čtvrt století zvykem, když si o to říká, tak ať to má.

Čtěte také

Stojí asi za zmínku, proč Putinovi nestačí vítězství „obyčejné“, dejme tomu kolem 50 až 60 procent, které by úplně stačilo a které by mimochodem každá jiná světová hlava státu upřímně záviděla.

Oficiálního vysvětlení tohoto zvláštního fenoménu se odnikud nedočkáte, ale je víceméně nabíledni: Pokud se všemocný diktátor nenechá někým jmenovat či se nejmenuje sám, ale trvá na volebním rituálu, musí být vyústění tzv. vůle lidu nezpochybnitelné, ba drtivé. To je všechno.

Vy, kdož nechcete Putina

A jak se toho bude dosahovat? Kromě klasických metod, jako je vhazování celých balíků příslušně vyplněných volebních lístků do uren, o něž se postarají hlavně samy volební komise, či tzv. autobusových kolotočů, kdy jsou „voliči“ převáženi z místa na místo a volí několikrát, jsou tu tentokrát i metody novější a sofistikovanější.

Čtěte také

Především se jako o posledních volbách do státní dumy volí hned tři dny, tentokrát od 15. do 17. března. Zejména místní komise tedy mají dost a dost času na to, aby s výsledky voleb hned celé dvě noci a část třetí „něco dělaly“.

Hitem je tentokrát ovšem elektronická volba, která je možná už ve třetině regionů země. V těchto oblastech se další tradiční pomůcka konání voleb v dobách totality, tedy tzv. administrativní rezerva tvořená poskoky státního aparátu a pečující dřív především o patřičně vysokou účast, stará o to, aby co největší počet voličů v „elektronizované“ části země volil právě přes počítač. Je nabíledni, že s takovýmito volebními výsledky se pracuje daleko snáz než dřív.

Libor Dvořák

Jak tohle všechno dopadne, je tedy jasné. Méně jasné je, nakolik zabere nápad původně Alexeje Navalného, který nedávno připomněla jeho žena Julie: Vy, kdož nechcete Putina – sejděte se v poslední den voleb v pravé poledne ve volebních místnostech a tam ho nevolte. Anebo zničte volební lístky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio