Libor Dvořák: Rusko ztrácí pozice v Arménii

16. září 2023

Již od pondělka spolu ve vojenském prostoru nedaleko Jerevanu cvičí američtí a arménští vojáci. Podobná cvičení se v Arménii konala už třikrát a potud tedy na nich není nic tak zvláštního. Tentokrát se jich z obou stran účastní doslova jen pár desítek vojáků a Američané příslušníky arménské armády školí především v používání moderních pěchotních zbraní.

Žádná těžká vojenská technika nasazena není a nebude a oficiálně se jedná o rutinní spolupráci obou armád na základě dlouhodobých úmluv. Mnohem podstatnější je, že toto cvičení přišlo poprvé po patnácti letech a že probíhá na pozadí viditelně se zhoršujících vztahů mezi Moskvou a Jerevanem. Však také svou nevoli vyjádřilo jak ruské ministerstvo zahraničí, tak i tisková služba Kremlu.

Čtěte také

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že cvičení probíhá právě v době, kdy se Arménie odmítla podílet na společných manévrech vojsk Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti, kterou mezi sebou uzavřely některé postsovětské země a kde prim přirozeně hraje Rusko. Připomeňme, že Arménie je členskou ODKB už od samého jejího vzniku – teď ovšem jakýkoli podíl na její činnosti už skoro dva roky odmítá.

Jerevan hledá spojence, Moskva má být vnímavější

Čtěte také

Arménské pochyby o smysluplnosti existence ODKB pronikavě vzrostly loni, kdy se znovu vyostřily vztahy mezi Arménií a Ázerbájdžánem a nikdo z členských zemí zmíněné dohody žádnou snahu o zajištění oné proklamované kolektivní bezpečnosti neprojevil. Arméni tak právem nabyli dojmu, že v případě jasného ozbrojeného konfliktu jim členství v ODKB není nic platné.

Přitom Arméni musejí čelit přirozenému tandemu Ázerbájdžánu a Turecka, aniž by se ovšem jim samotným dostávalo podobné podpory ze strany Ruska, na kterou dlouhá léta spoléhali, ale z níž nakonec nic není. Proto také arménský premiér Nikol Pašinjan před pár měsíci otevřeně prohlásil, že Rusko se z celého Kavkazu viditelně stahuje.

Libor Dvořák

Současné arménsko-americké sblížení lze tedy chápat jak jako snahu Jerevanu získat nové spojence, tak i jako pokus přece jen zatlačit na Moskvu, aby byla vůči arménským bezpečnostním starostem vnímavější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio