Libor Dvořák: Radši do basy než do války

19. říjen 2022

Tzv. částečná mobilizace, vyhlášená 21. září, přinutila statisíce ruských mužů ve věku předpokládajícím brannou povinnost přemýšlet o tom, jak se masakru na Ukrajině vyhnout. Více než půl milionu z nich, jimž se naskytla vhodná možnost, a měli také dostatek prostředků, už zmizelo v zahraničí.

Ti, jež podobné štěstí nepotkalo, podnikají vše možné, aby válce unikli – nezdržují se ve svém bydlišti, přestávají chodit do práce a někde se skrývají. Zajímavou šanci jim teď nabízí opoziční politik Andrej Pivovarov.

Čtěte také

„Jsem ve vězení. Možná se tomu budete divit, ale to je dnes ta nejspolehlivější prevence, s jejíž pomocí je možné se válce vyhnout,“ říká Andrej, který jako nepohodlný opozičník a šéf „nežádoucí organizace“ skončil za mřížemi.

Pan Pivovarov připomíná, že příslušný zákon zatím praví, že na lidi ve výkonu trestu či odsouzené na více než pět let se mobilizace nevztahuje, a k tomu hned dodává: „Jistěže nikoho nevyzývám, aby se dopouštěl závažné, či dokonce obzvlášť závažné trestné činnosti. Kdybych ovšem před sebou měl volbu mezi nuceným odchodem do války a kriminálem, samozřejmě bych si vybral to druhé… Nemůžu říct, že by se tu žilo nějak luxusně, ale pořád je to lepší než zahynout nebo se nechat na zbytek života zmrzačit. A to nemluvím o tom, že je člověku i u srdce lehčeji.“

Dostat se od Putina co nejdál

Andrej upozorňuje i na to, že vyhýbání se mobilizaci je podle zákona dnes jen lehkým deliktem, za který dostanete maximálně pokutu. On sám byl zatím zákonem chráněn a měl by jím být chráněn i po vykonání trestu – do armády prostě nasazen být nemůže.

Čtěte také

Právě proto se příslušnou právní normou v těchto dnech zabývá Státní duma, která zřejmě rozhodne o zpřísnění trestů pro ty, kteří se vojenské službě vyhýbají, a zároveň zjednoduší mobilizaci delikventů. V této chvíli ale Andrej říká: „Zůstat člověkem a vše přežít se jistě dá i v podmínkách nesvobody – to ostatně miliony našich předků poznaly z vlastní zkušenosti.“

V žádném případě bychom ale neměli podléhat dojmu, že v Rusku se chtějí všichni ti, jichž se mobilizace týká, pochybnému válečnému dobrodružství vyhnout: Ruská státní televize například odvysílala reportáž o Michailu Lebeděvovi, který se sotva před rokem vrátil ze základní vojenské služby a jako řádně vycvičený voják (na rozdíl od mnoha jiných) se na vojenské správě sám přihlásil. Do války ho ale hodlá doprovázet i jeho otec, veterán čečenské války, který syna v takto těžké chvíli nechce a nemůže opustit.

Libor Dvořák

Běžnější ovšem stále je snaha vytrvale hledat způsob, jak se v zásadě bratrovražedné válce vyhnout. Svědčí o tom třeba ceny jednosměrných letenek z Ruska tam, kam se ještě vůbec dá odletět: za potěšení dostat se od Putina co nejdál a možná si tak zachránit život si podle ruských médií zájemce zaplatí třeba i dvacetinásobek běžné předválečné ceny. Inu, šťastnou cestu a příjemný let, odmítači mobilizace.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio