Libor Dvořák: Protesty v Bělorusku v den Lukašenkových 66. narozenin

31. srpen 2020

Také třetí neděle od běloruských prezidentských voleb přinesla mohutné protesty v Minsku a dalších běloruských městech. Podle různých odhadů vyšly jen do minských ulic desetitisíce až statisíce protestujících.

Asi dvě stovky jich bylo zatčeno. Mírně pikantní byla neděle, jako další velký protestní den v tom, že Alexandr Lukašenko si právě připomínal své 66. narozeniny.

Čtěte také

Zda baťka nějak slavil, těžko říct, ale domácí i světové informační zdroje přinesly fotografii z nádvoří Paláce nezávislosti, což je prezidentovo oficiální sídlo. Lukašenko je na ní sice v bílé košili, jenže přes tu má navlečenou neprůstřelnou vestu a v ruce drží už obvyklého kalašnikova.

Demonstranti na druhé straně mříže nakladli symbolické dárky – hračkové policejní antony, rakvičky a v neposlední řadě velkého kartonového švába. Toto vše doprovodili nejen klasickým voláním „odejdi“, ale kupříkladu transparentem „Sašo, promiň, dárek nebude! Čeští loutkáři nám přiškrtili peníze!“

Vše se naštěstí obešlo bez brutálních násilností ze strany bezpečnostních složek, kterých  jsme byli svědky hned první tři dny po skončení voleb. Stále pravděpodobnější se zdá, že zárukou, dejme tomu jisté rezervovanosti Lukašenkových pochopů, je zřejmě ruský prezident Vladimir Putin.

Mýtus o bratrství zemřel

Ten sice na žádost běloruského kolegy zformoval jakousi „ruskou bezpečnostní zálohu“ pro případ nouze, ale jinak volá po zdrženlivosti.

Ve velkém rozhovoru pro státní televizi Rossija 1 znovu připomněl, že Lukašenkovi k volebnímu vítězství blahopřál jako jeden z prvních, a že je považuje za zcela legitimní. V tomto interview také zdůraznil: „Bělorusko je nám velmi blízké, možná vůbec nejbližší ze všech – jak etnicky, tak jazykově, kulturně, duchovně, prostě jak vás napadne.“

Čtěte také

Kreml navíc o víkendu oznámil, že oba prezidenti se už v nejbližších týdnech sejdou v Moskvě. Jednat budou jak o vzájemných vztazích, tak samozřejmě i o situaci v Bělorusku. Za jistou předzvěst bychom rozhodně měli považovat Putinův výrok, že „názor běloruských protestujících je třeba brát v potaz“.

Vraťme se ale ještě k oné rusko-běloruské vzájemnosti. Známý ruský komentátor Konstantin Eggert upozorňuje na nejnovější průzkum veřejného mínění, o který se postaralo respektované Levada-centrum. Uvádí, že s Lukašenkem sympatizuje až neuvěřitelných 57 procent Rusů!

Libor Dvořák

S prostými Bělorusy ovšem cítí jen asi 20 až 25 procent ruských obyvatel, a tímto je ostatně podle Eggerta definitivně skoncováno s představou „běloruských bratří“, kteří se najednou opovažují útočit na nestydaté nároky svého diktátora. Rusové přece taky nemají své mocipány rádi, ale snášejí je.

Závěr z toho pro citovaného komentátora plyne jasný: „Mýtus o tomto bratrství zemřel, stejně jako v roce 2014 podobný mýtus, týkající se Ukrajinců. Rusové zůstali bez bratří, sami.“   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio