Libor Dvořák: Proč je pravděpodobné, že pád ruského letadla v Egyptě způsobila bomba

9. listopad 2015

Přestože příčina zkázy ruského airbusu nad Sinajskou pouští ještě oficiálně zveřejněna nebyla, chování expertů a špičkových politiků už dnes jasně ukazuje, že rozhodující verzí je teroristický útok.

Svědčí o tom rázná reakce úřadů jak EU, tak Ruska. Prezident Putin zakázal nejdřív jakékoli lety do Egypta a včera večer i prodej turistických zájezdů do Egypta.

„Rozhodující budou oficiální závěry vyšetřovací komise,“ opakují utkvěle Rusové především ústy prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova, ale je zcela zřejmé, že svůj verdikt před pár dny v tichosti vynesli sami.

Už v tuto chvíli nemůže být pochyb o tom, že v ruské části vyšetřovacího týmu, který pracoval přímo na místě tragédie, jsou špičkoví odborníci, kterým s největší pravděpodobností muselo být jasno už tam.

Čtěte také

Politická místa ale zřejmě byla jiného názoru, takže i když nakonec svými činy pumový atentát na letadlo přiznala, deklarovat to přímo zatím nechtějí.

A teď k verzím: kdyby airbusu vybuchl motor nebo se po únavových deformacích materiálu odlomila ocasní část letadla, vysvětlovalo by to všechno… kromě toho, že vše bylo do poslední chvíle normální a pak došlo k hrozné tragédii ve zlomku vteřiny. Přesně tohle totiž obsahují informace, úspěšně vytěžené z obou černých skříněk.

Kdyby airbusu vybuchl motor nebo se po únavových deformacích materiálu odlomila ocasní část letadla, vysvětlovalo by to všechno

I přesto především Rusové a Egypťané tuhle variantu odmítali a poukazovali hlavně na možnost technické závady. Každá z těchto stran měla přitom své důvody.

Egypťané nechtěli připustit, aby se jim jejich vlastní vinou hroutil turistický byznys (což se v tuto chvíli stejně děje), a Rusové zase nechtěli připustit, že se dočkali nelítostné odplaty za své ozbrojené angažmá v Sýrii (což se už zanedlouho stejně ukáže, a to zcela nepopiratelně).

Čtěte také

Pomiňme egyptské hospodářské svízele a soustřeďme se teď na to, jaké dilema musí řešit ruský prezident Vladimir Putin.

Ten má dvě možnosti: buď v Sýrii přitvrdí a bude se snažit jednotky IS leteckými údery decimovat mnohem rozhodněji, než to činil doposud, anebo využije úvodního prohlášení k celé kampani o tom, že je časově omezená (i když přesně specifikováno to nijak nebylo), anebo se ze syrských bojišť pokud možno nenápadně stáhne s poukazem na to, že hlavních cílů operace bylo dosaženo, Asádova armáda převzala iniciativu a ruské pomoci syrským vládním vojskům už není zapotřebí.

Přestože příčina zkázy ruského airbusu nad Sinajskou pouští oficiálně zveřejněna nebyla, chování expertů a špičkových politiků ukazuje, že rozhodující verzí je teroristický útok

Což ovšem nebude pravda, protože i ruská televize dnes musela připustit, že syrské pěší jednotky sice za ruské pomoci ze vzduchu pár důležitých strategických pozic vybojovaly, ale pak je zase ztratily.

A propos ruská televize: až do apokalypsy na Sinaji denně přinášela vítězoslavné (mimochodem formálně velmi dobře zpracované) reportáže o ruských bojových úspěších. V posledním týdnu se ovšem toto téma z obrazovek téměř vytratilo. Což je také výmluvný signál, co se teď v Kremlu asi děje.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio