Libor Dvořák: Politická nalejvárna

23. srpen 2014

A jako by ani toho nebylo dost, komunisté, kteří už v dnešním Rusku sice nemají moc, ale o to nečekanější nápady se v jejich hlavách líhnou, přišli i s další věcí: prý je třeba obnovit dětské organizace, jako byla pionýrská a o přestávkách ve vyučování ze školního rozhlasu pouštět ruskou státní hymnu. Která je, jak známo, hymnou sovětskou.

Nejsilnější strana Jednotné Rusko tuto zákonodárnou iniciativu podpořila a hned si také přihřála svou polívčičku: poslanec Oleg Savčenko prohlásil, že jeho kolegové chodí do škol a debatují s jejich žáky o vlasteneckých tématech již dlouho. Teď prý ale Jednotné Rusko své poslance na nižších úrovních bude do škol vysílat každý měsíc, a to s úkolem objasnit nejmladší generaci složité politické procesy.

Tuhle zákonodárnou aktivitu nepodpořila Žirinovského „liberální demokracie“, ovšem ne proto, že by proti myšlence samotné něco měla – patentovaní ruští populisté jen komunisty obvinili, že nápad s vlasteneckou výchovou liberálním demokratům ukradli, protože ti přece s něčím takovým, včetně vojenské výchovy, přišli již dávno.

Čtěte také

Poslanec za tuto stranu Roman Chuďakov prohlásil, že takhle je to vždycky, že projekty liberálů se ve sněmovně kradou a že jeho strana je navíc toho názoru, že mladí Rusové by měli umět zacházet se zbraní už od školních lavic. Doslova k tomu prohlásil: „Když bude Rusko nuceno čelit vojenské agresi, musí se na jeho obranu postavit každý občan.“ V této době věru zvláštní představa – vždyť Rusko žádné agresi nečelí a čelit nebude, Rusko se jí samo dopouští.

Mimoparlamentní opozice se samozřejmě postavila ostře proti a její známý představitel Boris Němcov k tomu poznamenal, že „v takovém případě tu zase budeme mít morální roboty s mozky vymytými zkazkami o demokracii, ošklivé opozici a hodném prezidentovi“.

Studenti ve třídě (ilustr. foto)

Na prapodivné nápady jsme samozřejmě zvyklí i z naší sněmovny, ale když je něčeho moc, tak je toho zkrátka příliš – a to je přesně tento případ, kdy se nejvyšší zákonodárný sbor země znovu chystá školství jednostranně politizovat.

Velmi dobře to ostatně glosoval politolog a sociolog Alexej Makarkin, který se domnívá, že poslanci „zdětinštěli“ a že zřejmě zapomněli, k čemu podobná praxe politické nalejvárny vedla v dobách Sovětského svazu. My k tomu dodejme, že vedla ke ztrátě vlastního politického uvažování většiny Rusů a že tahle vada v Ruské federaci přežívá dodnes.

autor: ldo
Spustit audio